Löytöretkiä kulttuuriympäristöön: Jonina Vaahtolammi

Tullisaaren puisto Helsingin Laajasalossa. Kuva Jonina Vaahtolammi.
Tullisaaren puisto Helsingin Laajasalossa. © Kuva: Jonina Vaahtolammi.

 

 

 

Tullisaaren kartanopuisto, Helsinki

Nykyinen kotiseutuni Laajasalo Itä-Helsingissä sykähdyttää viheralueillaan, rannoillaan ja huvilahistoriallaan. Viehättävä Tullisaaren puisto ja siellä sijaitsevan Aino Acktén huvilan ympäristö kutsuvat perhettämme ulkoilemaan meren äärelle ympäri vuoden. Tullisaaren historia ulottuu 1500-luvulle asti ja puistossa on edelleen jäljellä useita kauniita rakennuksia kävelyretkellä ihailtavaksi.

Lue lisää: http://vihreatsylit.fi/tullisaaren-kartanopuisto/

Träskändan puisto, Espoo

Vietin suuren osan lapsuuttani Espoossa Träskändan kartanopuiston lähellä. Vehreä kartanopuisto 1900-luvun alun kartanoineen tuli tutuksi hiihtäen, kävellen ja perheemme koiria ulkoiluttaen. Puiston suurin, Venäjän tsaarin vierailun mukaan nimetty Kuninkaan tammi, on jäänyt mieleen valtavana ja vaikuttavana puiston valtiaana.

Lue lisää: https://www.visitespoo.fi/fi/palvelu/traskandan-luonnonsuojelualue-ja-kartano/

Sibbesborgin linnavuori, Sipoo

Sibbesborgin linnavuori Sipoossa.
Sibbesborgin linnavuori Sipoossa. © Kuva: Jonina Vaahtolammi.

Opiskelin arkeologiaa ja tapaan viedä läheisiäni retkille katsomaan lähiseudun muinaisjäännöksiä. Hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitseva Sibbesborgin rautakautinen linnavuori soveltuu retkikohteeksi myös lasten kanssa. Kannattaa vierailla linnavuorella keväällä, jolloin sen muoto hahmottuu paremmin ja rinteet peittyvät valkovuokkoihin ja muuhun heräävään kasvillisuuteen.

Sysmän kirkonkylä

Sysmän kirkonkylä ja sen keskiaikaisen kivikirkon ympäristö on rautakautisen historian aarreaitta ja myös opinnäytetyöni kohde. Päijänteen itäisen lahdelman rannoilta Sysmästä tunnetaan runsaasti rautakautisia muinaisjäännöksiä ja yksittäisiä esinelöytöjä. Vierailijaa ihastuttavat Sysmässä lukuisat kuppikivet ja perinnebiotopeista runsaat pellot ja niityt.

Lue lisää: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4005

Kastelholman linna, Ahvenanmaa

Kastelholman linna.
Kastelholman linna. © Kuva: Jonina Vaahtolammi.

Linnat vetoavat minuun historiallisella tunnelmallaan, kuluneilla seinämillään ja kapeilla portaikoillaan, joista ei koskaan tiedä mihin ne vievät. Kastelholman linna Ahvenanmaalla on unohtumaton kohde kesäiselle retkelle Ahvenanmaan kukkaniittyjen ja saarien maisemiin. 1300-luvun lopulta alkaen rakennettu linna kutsuu luokseen ja herättää kaipuun historiallisten tarinoiden maailmaan.

Lue lisää: http://www.kastelholm.ax/fi

Suomen Kotiseutuliiton koordinaattori Jonina Vaahtolammi tuo Kulttuuriymparistomme.fi-palveluun toimituksellista otetta ja Suomen arkeologian ja esihistorian tuntemusta. Jonina myös ylläpitää palvelun Facebook-sivua ja kantaa usein mukanaan kameraa kuvauksellisten kulttuuriympäristökohteiden varalta.

Julkaistu 3.7.2018 klo 10.30, päivitetty 3.7.2018 klo 13.30