Löytöretkiä kulttuuriympäristöön: Hanna Hämäläinen

Vehreästä Herttoniemestä löytyy luontoa ja rakennettua ympäristöä.
Vehreästä Herttoniemestä löytyy luontoa ja rakennettua ympäristöä. © Kuvat: Hanna Hämäläinen.

 

Ihanan vehreä Länsi-Herttoniemi

Metro tuo kymmenessä minuutissa Helsingin keskustasta kotikaupunginosaani Länsi-Herttoniemeen. Viisikymmentäluvulla rakennetulla vehreällä asuinalueella kadut polveilevat maastonmuotojen mukaan ja talojen väliin jää katselle tilaa kulkea. Yhteisöllinen kaupunginosa tarjoaa muun muassa legendaariset pihakirpputoripäivät huhtikuun lopussa ja Herttoniemi Block Partyn elokuussa. Majavatien päästä vanhan hyppyrimäen kohdalta avautuu upea näköala kaupunkiin ja Vanhankaupunginlahdelle. Kuntoilijoita ilahduttavat erityisesti alastulorinteeseen rakennetut puuportaat.

Lumoava Karhunkierros

Olen patikoinut kaksi kertaa ainutlaatuisen Karhunkierroksen reitin ja haluaisin ehdottomasti vaeltaa sen vielä uudestaan. Oulangan kansallispuiston kuohuvat könkäät ja jokimaisemat ovat häkellyttävän upeita, autiotuvat tarjosivat tunnelmalliset yösijat ja kansallispuiston palvelut olivat oivallisesti hoidettu. Jos koko reitin patikoiminen ei sovi sinulle, kansallispuistossa on myös lyhyitä reittivaihtoehtoja päiväretkeilijöille.

Lue lisää Karhunkierroksesta: www.luontoon.fi/karhunkierros

Järvimaisemaa Mäntyharjulla.
Järvimaisemaa Mäntyharjulla. © Kuva: Hanna Hämäläinen.

 

Mäntyharjun vanha kirkonkylä

Muutama kilometri Mäntyharjun juna-asemalta löytyy ihastuttava yhdistelmä 1800-luvun rakennusperintöä ja järvimaisemaa. Rannan puistomainen ympäristö valtavine vanhoine puineen, venevajoineen ja uimahuoneineen saa ajan pysähtymään. Lähisuvun kanssa tehty retki kuuluu kesäperinteisiimme. Muistoihin on jäänyt uimahuoneessa pesinyt räystäspääsky, sireenien tuoksu ja suomalaisen kesäsään moninaisuus – milloin on tarvittu toppatakkia, milloin hellehattua, milloin haettu suojaa hurjalta ukkoskuurolta.

Lue lisää Mäntyharjusta: www.mantyharju.fi

Loimaan lakeudet

Kulttuuriympäristön arvo ja merkitys syntyy usein omista kokemuksista ja muistoista. Varsinaissuomalainen maaseutu Turku–Tampere-junaradan varressa on sydäntäni lähellä erityisesti siellä asuvien läheisten vuoksi. Missään muualla kun en voi nähdä junan ikkunasta ohikiitävässä peltomaisemassa tuttuja vilkuttamassa. On Loimaalla toki muutakin mielenkiintoista. Vieraile ainakin maaseutumuseo Sarkassa ja Alpo Jaakolan patsaspuistossa.

Lue lisää Maatalousmuseo Sarkasta: www.sarka.fi ja Alpo Jaakolan Patsaspuistosta: www.loimaantaidemuseo.fi/nayttelyt/alpo-jaakolan-patsaspuisto/

Ympäristöministeriön suunnittelija Hanna Hämäläinen on mukana Kulttuuriymparistomme.fi-palvelun toimituskunnassa ideoimassa palveluun sisältöä ja yhteistyökumppaneita. Hanna on myös aktiivinen lähiluonnon kuvaaja ja ylläpitää palvelun Instagram-tiliä.

Julkaistu 31.5.2018 klo 12.03, päivitetty 16.6.2018 klo 12.38