Lights On! -hanke nostaa valokeilaan kahdeksan kiehtovaa matkailukohdetta

Uutinen 9.6.2016 klo 10.16

Suomalais-virolainen Lights On! -hanke kehittää historiallisia nähtävyyksiä Suomessa ja Virossa. Hankkeessa innostetaan ihmisiä vierailemaan kohteissa sekä parannetaan niiden palveluja, markkinointia ja kävijäkokemusta.

Kuusiston rauniolinna Metsähallitus
Kuusiston rauniolinna Kaarinassa on yksi Lights On! -hankkeen kohteista. © Kuva: Elias Lahtinen, Metsähallitus.

Lights On! suuntaa valokeilan Suomenlahden molemmille rannoille

Lights On! -hanke kehittää historiallisten matkakohteiden verkostoa Suomeen ja Viroon. Valokeilassa ovat Metsähallituksen hoitamista kohteista Raaseporin ja Kuusiston rauniolinnat, Rapolan muinaislinna sekä Vallisaari. Yhteensä kahdeksan historiallista vallan linnaketta Suomenlahden molemmilla puolilla ovat vetovoimaisia, mutta tällä hetkellä melko tuntemattomia ja heikosti kehitettyjä matkakohteita.

Lights On! -hankkeen kohteet
Lights On! -hankkeen kohteet Suomessa ja Virossa. © Kuva: Lights On! -hanke.

Hankkeen voimin valotetaan Itämeren koilliskolkkien kiehtovaa menneisyyttä ja innostetaan ihmisiä vierailemaan raunioilla, linnoituksissa ja linnavuorilla. Tavoitteena on parantaa niiden laatua matkakohteina, lisätä kävijämääriä ja houkutella paikalle uusia kävijäryhmiä. Palvelujen, kävijäkokemuksen ja markkinoinnin parantamiseen keskittyvä hanke toimii vuosina 2015–2018.

Mukana hankkeessa ovat Metsähallituksen lisäksi Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak, joka tuo kulttuurituotannon ja luovan yrittäjyyden osaamista ja tuoreita ideoita, sekä Virosta RMK (Viron valtion metsähallinto) ja Viljandin kulttuuriakatemia.

Kävijäkokemuksen kehittämisessä keskeisenä osana on kohteiden palvelurakenteiden parantaminen. Matkailijat pääsevät kulkemaan kunnostettuja ja uusia reittiyhteyksiä pitkin, ja uusissa opasteissa ja mobiiliopastuksessa kerrotaan tarinoita historian käänteistä.

Valaistusta ja valotapahtumia

Hankkeen nimi Lights On! (suomeksi “Valot päälle!”) ei ole pelkkä sanaleikki: hankkeessa sytytetään kirjaimellisesti valot Kuusistoon ja Raaseporiin asentamalla niihin pysyvä valaistus ja järjestetään valoteemaiset tapahtumat yhdessä paikallisten tekijöiden kanssa Muinaistulien yönä 2017 ja 2018. Vuoden 2017 valotapahtumat ovat myös osa Suomi100-juhlavuoden Luonnon päivien ohjelmaa. Kesällä 2017 valmistuva valaistus lisää linnanraunioiden käyttömahdollisuuksia, pidentää matkailukautta sekä parantaa asiakaskokemusta ja turvallisuutta.

Raaseporin valotapahtuma 26.8.2017 huipentuu ainutlaatuiseen valoelämykseen. Parhaillaan käynnissä on kansainvälinen kilpailu, jossa etsitään näyttävää ja kiehtovaa valaistusideaa, jonka Raaseporin linna saa ylleen valofestivaaleissa elokuussa 2017. Tavoitteena on löytää linnan julkisivuun innovatiivinen, omaperäinen ja linnan historiaan liittyvä valotaideteos, jota yleisö pääsee ihastelemaan tapahtumassa.

Historia esiin ja koettavaksi

Hankkeessa tuotetaan luovia markkinoinnin työkaluja käyttäen tuoreita lähestymistapoja, kuten pelillistämistä ja lisätyn todellisuuden elementtejä. Humak ideoi ja testaa parhaillaan keinoja tuoda historian tarinat ja hahmot eri tavoin kävijän koettavaksi. Parhaita ideoita jalostetaan edelleen ja otetaan käyttöön. Suunnitteilla on muu muassa mobiilipohjainen peli, joka yhdistää kaikki hankekohteet, innostaa vierailemaan niillä ja tutustumaan historiaan hauskojen, paikan päällä suoritettavien tehtävien kautta.

Valmennusta matkailutoimijoille

Vallisaari Lights On! -hanke Metsähallitus
Lights On! -hankkeessa kehitetään kohteiden palveluita, markkinointia ja käyttäjäkokemusta. © Kuva: Kalle Kataila, Metsähallitus.

Alueiden matkailutoimijoille tarjotaan omien tuotteiden jalostamiseen ja uusien kehittämiseen tähtäävä maksuton valmennusohjelma. Keväällä 2016 käynnistyneen valmennuksen teemoina ovat tuotekehitys, palvelumuotoilu, tuotteistaminen sekä markkinointi. Humakin järjestämän valmennuksen myötä paikallisyhteisöt saavat hankekohteista aiempaa enemmän taloudellista hyötyä kuin nykyisin. Hankkeessa myös laaditaan ja otetaan käyttöön vastuullisen matkailun periaatteet, jotka varmistavat, että kasvava matkailukäyttö on kestävää, eikä vaaranna kohteiden kulttuuriperintöä tai luontoa.

Lights On! -hanke rahoitetaan Central Baltic Interreg 2014–2020 -ohjelmasta. Kokonaisbudjetti on 1,86 miljoonaa euroa ja hankkeen vetäjänä toimivan Metsähallituksen osuus tästä 818 000 €. Hanke kestää vuoden 2018 loppuun.

  • Lights On! Suomessa: Raaseporin ja Kuusiston rauniolinnat, Vallisaari, Rapolan linnavuori
  • Lights On! Virossa: Keila-Joan puisto, Lõhaveren muinaislinna, Neerutin ja Varbolan linnavuoret  

Hankkeen verkkosivut: www.metsa.fi/lightson ja lightson.humak.fi/
Lights on! Facebookissa: www.facebook.com/cblightson

Aino von Boehm, Metsähallituksen luontopalvelut