Lempäälässä juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea ympäristötaiteella

Uutinen 6.9.2017 klo 9.45
Lempäälän Suomi 100 -ympäristöteos
Lempäälän Suomi 100 -ympäristötaideteos sijoittuu kunnostettavan rantapolun alueelle. © Kuva: Sami Lempinen, Adarok Oy.

 

Moni Lempäälän Myllyrannan ja Uotintien välisellä rantapolulla lenkkeillyt ohikulkija hieraisi silmiään kesäkuussa. Sateisesta säästä huolimatta tolppa toisensa jälkeen iskettiin määrätietoisesti maahan. Työn edetessä osa väestä keräili risuja ja oksia tolppien muodostamien kehien väliin. Muutamassa tunnissa rantapolun varteen nousi ympäristötaideteos, lahokehä luonnonmateriaaleista.

Lempäälä ympäristöteos talkoot
Lempäälän ympäristötaideteos pystytettiin kesäkuussa sateisessa säässä. © Kuva: Lempäälän Kehitys.

Talkoisiin osallistui myös Tuula Petäjäkoski-Hult, Koe ja viihdy rannassa -hanketoimikunnan puheenjohtaja. Hän korosti, että lahokehä sopii hyvin juhlavuoden taideteokseksi ja on jo aika saada hyödynnettyä ranta-aluetta paremmin.

Kesän kuluessa lahokehää on viimeistelty ja alueelle on istutettu kukkia 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi. Lahokehän suunnittelu kuuluu Kantri ry:n rahoittamaan Koe ja viihdy rannassa -hankkeeseen, johon hortonomiopiskelija Kaisa Annala on laatinut maisema- ja opastesuunnitelman välille Lempäälän luontaiskylpylä-Myllärinpuisto. Lahokehän rakentamisesta ja materiaaleista vastasi Lempäälän kunta ja Lekitek Oy.

Lempäälä ympäristöteos talkoolainen
Katri Kuumola oli yksi sadetta uhmanneista talkoolaisista.
- Sää olisi voinut olla parempikin, mutta on mielenkiintoista olla mukana tekemässä uudenlaista taideteosta, totesi hän työn touhussa. © Kuva: Lempäälän Kehitys. 

– Suomi 100 -teoksesta halusimme tehdä jykevän ja kestävän, josta on iloa pitkään. Samalla ranta-alueen raivausurakassa syntynyt raivausjäte saatiin hyötykäyttöön. Hienoa, että Lempäälän kunta ja Lekitek Oy innostuivat toteuttamaan suunnitelmaani. Toivottavasti rakennelma säästyy ilkivallalta ja saa lahota rauhassa paikallaan, kommentoi suunnitelman tekijä Kaisa Annala, rakennetun ympäristön suunnitteluhortonomiopiskelija.