Lammassaareen pääsee nyt uusia poikittaispuita pitkin

Uutinen 18.10.2017 klo 12.33
Lammassaaren pitkospuut
Uusittuja poikittaispuita pitkin Lammassaareen pääsee retkeilemään entistäkin helpommin ja esteettömämmin. © Kuva: Jonina Vaahtolammi.

 

Helsingin Lammassaareen voi tehdä kaupunkilaisen luontoretken entistä helpommin. Saareen kulkevat pitkospuut on uusittu helpommin kuljettaviksi laiturirakennemallilla, ja jatkossa lankut ovat kulkusuuntaan nähden poikittain. Uudet poikittaispuut helpottavat kulkemista saareen esimerkiksi pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa retkeileville.

Lammassaari on Helsingin kaupungin omistama saari Viikissä, johon pääsee Pornaistenniemeltä lähtevää uusittua reittiä pitkin. Saari kuuluu Viikin-Vanhankaupunginkosken luonnonsuojelualueeseen. Lammassaaressa ei ole nimensä mukaisesti lampaita, vaan ne löytyvät viereisestä Kuusiluodosta. Lampaita voi tähystellä vaikka Lammassaaren lintutornista. 

Pohjolan Pirtti Lammassaari
Pyöröhirsinen Pohjolan Pirtti rakennettiin Lammassaareen vuonna 1905. © Kuva: Jonina vaahtolammi.

Lammassaari perustettiin 1900-luvun alussa mökkeilyalueeksi, ja saaressa sijaitseekin reilut sata mökkiä. Saaressa tulee kulkea vain yleisiä polkuja pitkin. Raittiusseura Koitto vuokrasi saaren 1904 kaupungilta kesäsiirtolaksi, jossa jäsenet voisivat viettää lepohetkensä. Seuralla on saarella myös upea Pohjolan Pirtti -niminen juhlatila.

Lammassaaren lisäksi EU-rahoitteisessa NATTOURS-hankkeessa parannetaan myös muiden luontokohteiden kulkureittejä Helsingissä ja Tallinnassa. Kaupunkien suosituimmista luontokohteista tehdään hankkeessa myös nettisivusto ja kännykässä toimivat reittiopastukset. Näin paikallisia asukkaita, matkailijoita ja kouluja kannustetaan lähtemään Helsingin luontoalueille virkistymään, oppimaan ja nauttimaan lähiluonnosta.

Lammassaareen rakennetaan hankkeen osana myös esteetön lintulava ja poikittaispuiden varrella oleva näköalatasanne uusitaan. Helsingin luontokohteiden kulkureittien kunnostukset jatkuvat ensi vuonna.