Kuopioon Suomen suurin kansallinen kaupunkipuisto

Uutinen 14.12.2017 klo 12.44
Kuopion kävelykeskusta talvella
Kuopion kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvat myös säilyneet puutalokorttelit. © Kuva: Vicente Serra, Kuopion kaupunki.

 

Suomi on saanut itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uuden kansallisen kaupunkipuiston Kuopioon. Puiston perustamispäätös allekirjoitettiin tällä viikolla Kuopion kaupungintalolla.

Aloite Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta tehtiin ensimmäisen kerran jo 15 vuotta sitten. Pitkän suunnittelun jälkeen puistoksi valikoitui 7 200 hehtaarin alue, josta löytyy saaristoluontoa, rakennusperintöä ja hoidettuja puistoalueita. Kuopion uusi kansallinen kaupunkipuisto on pinta-alaltaan Suomen suurin kansallinen kaupunkipuisto.

”Kuopion historia kaupankäynnin solmukohtana on osa kaupungin rikasta kulttuuriperintöä, jota voi aistia vielä tänäkin päivänä.  Missään muussa kansallisessa kaupunkipuistossa ei ole myöskään sisämaan suurjärviluontoa ja -maisemaa samassa laajuudessa. Kuopio on varsin tervetullut täydennys kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon”, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo.

Saaristoluontoa ja rakennusperintöä

Valtaosa Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta, noin 6 900 hehtaaria, muodostuu Kallaveden saaristosta ja vesialueista. Näihin sisältyy niin Natura 2000 -alueita, rantojen suojelualueita kuin aiemmin perustettuja luonnonsuojelualueita.

Kallaveden saaristoa
Valtaosa Kuopion kansallista kaupunkipuistoa on Kallaveden saaristoa ja sen vesialueita. © Kuva: Jukka-Pekka Flander, ympäristöministeriö.

Kansallinen kaupunkipuisto käsittää myös Kuopion sataman vanhoja rakennuksia sekä sataman ja kauppatorin välillä säilyneet puutalokorttelit. Merkittäviä rakennuksia ovat muun muassa kaupungintalo, kauppahalli, evankelisluterilainen kirkko ja puukasarmit. Myös kulttuurihistoriallisesti merkittävät Minna Canthin ja J. V. Snellmanin Kuopion-kauden kotitalot ovat osa puistoa. Hoidetuista puistoista keskeisimmät ovat Väinölänniemen kansanpuisto, Snellmaninpuisto sekä kasvillisuudeltaan monilajinen, Valkeisen upea uudispuisto.

Kansallisten kaupunkipuistojen tarkoituksena on säilyttää kaupunkiluontoa, puistoja ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena. Kuopion lisäksi kansalliset kaupunkipuistot ovat Forssassa, Hangossa, Heinolassa, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Porissa, Porvoossa ja Turussa. 

Lue lisää kansallisista kaupunkipuistoista ympäristöministeriön verkkosivuilta