Kunnostettu Punkaharjun Valtionhotelli palvelee kulttuurimatkailijoita kansallismaisemassa

Uutinen 22.8.2016 klo 19.09
hotellipunkaharju
 Hotellinjohtaja Saimi Hoyer ja toimitusjohtaja Janne Leinonen iloitsevat siitä, että Punkaharjun Valtionhotellin tarina jatkuu heidän yrityksessään ja hotellirakennuksen kunnostaminen palkittiin Vuoden kotiseututekona. © Kuva: Olga Poppius

Punkaharju on Suomen vanhimpia matkailualueita, ja Hotelli Punkaharju eli entinen Valtionhotelli on Suomen vanhin edelleen samalla paikalla toimiva majoitusliike. Punkaharjun Valtionhotellin tarina alkoi vuonna 1845. Tuolloin alueelle perustetiin kansallispuisto ja ryhdyttiin rakentamaan metsänvartijan taloa. Sveitsiläistyylinen hotellirakennus valmistui neljä vuotta myöhemmin keisari Aleksanteri II:n luvalla. 167 vuotta vanhan rakennuksen kunnostaminen palkittiin Vuoden kotiseututekona ja se on myös virittänyt kansalaisten kulttuuriympäristötyötä ja yritystoimintaa.

Maisema hoitaa asukkaita ja kiinnostaa matkailijoita

”Tämän rakennuksen kulttuurihistoria ja ympäröivä luonto ovat valtava voimavara. Tällainen ympäristö on aivan ennennäkemätöntä erityisesti kansainvälisille matkailijoille ja kiinnostaa aivan varmasti myös suomalaisia”, sanoo Saimi Hoyer, joka osti Punkaharjun Valtionhotellin ja aloitti sen toiminnan uudelleen Hotelli Punkaharjuna yhdessä Thomas Hoyerin ja Janne Leinosen kanssa.

Edellisten yrittäjien ilmoitettua lopettavansa toiminnan, Valtionhotellia uhkasi rapistuminen. Kun Hoyerit ja Leinonen ilmoittivat ostaneensa punkaharjulaisille rakkaan rakennuksen ja jatkavansa sen toimintaa, punkaharjulaiset huokasivat helpotuksesta – hotellin toimintaa luotsaa jatkossa paikallinen yrittäjä, joka ymmärtää tämän rakennuksen ja koko kulttuuriympäristön arvon. Saimi Hoyerin (o.s. Nousiainen) suku on seudulta kotoisin, ja hän on viettänyt kaikki lapsuutensa kesät Punkaharjun Vaarankylän mökillä. Kansainvälisen uran jälkeen Hoyer asettui perheineen asumaan Punkaharjulle viisi vuotta sitten.

”Ainutlaatuinen luonto ja harjumaisema ilahduttavat ja hätkähdyttävät minua edelleen”, Hoyer kertoo. Lähiympäristö antaa voimia hänelle ja muille punkaharjulaisille.

Rakkaan rakennuksen kunnostaminen tuo koko alueelle elinvoimaa

saimihoyer
Kun Saimi Hoyer kertoi ryhtyvänsä hotelliyrittäjäksi ja historiallisen, tärkeän ja punkaharjulaisille rakkaan rakennuksen tarina sai jatkoa, helpotus ja tuki yllättivät. Valtionhotellia ei suljeta, vaan toimintaa jatkaa paikallinen yrittäjä, joka ymmärtää rakennuksen arvon. ”Kun menen vaikka ruokakauppaan, ihmiset tulevat kyynelsilmin puristamaan kättä ja kiittämään.” © Kuva: Olga Poppius

Suomen Kotiseutuliitto myönsi Vuoden kotiseututeko -palkinnon Saimi Hoyerille, Thomas Hoyerille ja Janne Leinoselle Punkaharjun entisen Valtionhotellin kunnostamisesta. Hoyerit ja Leinonen ovat osoittaneet suurta uskoa kotiseutunsa menestykseen ja vetovoimaan antamalla uuden elämän Suomen kansallismaisemassa sijaitsevalle, kansallisesti tärkeälle kulttuuriperintökohteelle.

”Punkaharju on kansallismaisemana vaalittava ja tärkeä”, Hoyer sanoo. ”Tämän paikan ja rakennuksen historia ulottuu kauas taakse ja tulee kantamaan paljon pidemmälle kuin minun elämäni. Haluamme säilyttää kulttuuriperintöä pitkällä tähtäimellä.”

Punkaharjulaisten talkoohenki on herännyt ja nyt piha-aluetta haravoidaan ja maaleja rapsutellaan yhteisvoimin. Punkaharjulaisten paikallisidentiteetti on vahvistumassa, uutta yritystoimintaa suunnitellaan ja palveluita puolustetaan aktiivisesti.

”Tämä vaikuttaa koko alueen elinvoimaisuuteen, se on ihan selvää. Tästä hyötyvät niin Punkaharjun ja Savonlinnan alueet kuin koko Saimaa. Täällä on nyt todellinen yhdessä tekemisen meininki”, Saimi Hoyer kuvailee.