Hyppää sisältöön

Kulttuuriympäristöpalkinto Orisbergin alueen säilyttäjille

Uutinen 4.12.2017 klo 8.45
Orisbergin ruukki
Orisberg on Pohjanmaan ensimmäinen, 1600-luvun lopulla perustettu rautaruukki ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. © Kuva: Vaasan kaupungin museot.

 

Pohjanmaan maakuntamuseon vuoden 2017 kulttuuriympäristöpalkinto myönnettiin Isonkyrön Orisbergin ruukin alueen kunnostamisesta, entisöimisestä ja elävöittämisestä. Palkinnon saavat Marja Paukkunen, Johan ja Riitta Björkenheim sekä Orisbergin kappelin kannatusyhdistys ry. Palkinto luovutettiin torstaina 30.11.2017.

Jokaisella palkinnon saajalla on ollut oma roolinsa Orisbergin alueen säilymisessä. Marja Paukkunen on toiminut Orisbergin toimintakeskuksen johtajana ja ollut aloittamassa Orisbergin rakennusten ja ympäristön kunnostusta kulttuuri- ja rakennushistoria huomioiden. Paukkunen on elävöittänyt aluetta tekemällä julkaisuja ja järjestämällä erilaisia tapahtumia, kuten opaskierroksia ja museonäyttelyitä. Paukkunen on myös ollut ”primus motor” Orisbergin kylän kehittämishankkeille.

Johan ja Riitta Björkenheim omistavat Orisbergin ruukin alueen. He ovat teettäneet ja mahdollistaneet entistämistöitä sekä tukeneet alueen käyttöä. Lisäksi he ovat säilyttäneet ja elävöittäneet arvokasta kulttuuriympäristöä.

Orisbergin kappelin kannatusyhdistys ry on vaalinut ja hoitanut aluetta muun muassa talkootöiden ja hankkeiden avulla. Yhdistys on myös järjestänyt alueella kahvila- ja leiritoimintaa.

Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö

Orisberg on valtakunnallisesti merkittävä ja historialtaan sekä rakennuskulttuuriltaan arvokas kulttuuriympäristö Isossakyrössä. Se on myös maisemahistoriallisesti arvokas. Orisberg on Pohjanmaan ensimmäinen, 1600-luvun lopulla perustettu rautaruukki. 1800-luvun ruukkimiljöö on poikkeuksellisen hyvin säilynyt.

Kotilammin rannoille rakentuneen Orisbergin ruukinalueen keskeisiä elementtejä ovat ruukinkartano talousrakennuksineen, ruukinkadun varrella sijaitsevat seppien asuinrakennukset sekä ruukin kirkko kellotapuleineen ja kouluineen. Orismalanjoen rannoilla on säilynyt 250 vuotta kestäneeseen raudanjalostustoimintaan liittyneitä rakennuksia, rakenteita ja raunioita.

Palkinto merkittävästä työstä kulttuuriperinnön hyväksi

Vuonna 2008 perustetun kulttuuriympäristöpalkinnon tarkoituksena on palkita Pohjanmaan maakuntamuseon toimialueella kulttuuriympäristön suojelun ja säilyttämisen kannalta positiivisia valintoja ja tekoja. Myöntämisperusteena on, että arkipäivän ympäristössä on säilytetty tai korjattu jotain kulttuurihistoriallisesti arvokasta, joka voi olla osa maisemaa, rakennusta tai rakennetta.

Orisbergin ruukin alueen kunnostus on myös osa Kulttuuriymparistomme.fi-palvelun joulukalenteria. Kurkkaa tänään luukkuun 4!