Kotkan kansallinen kaupunkipuisto palkittiin Suomen parhaana maisemahankkeena

Uutinen 19.10.2018 klo 11.35
Kotkan meripuisto on osa Kotkan kansallista kaupunkipuistoa.
Kotkan meripuisto on osa Kotkan kansallista kaupunkipuistoa. © Kuva: Tapio Heikkilä.

 

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on valittu Suomen parhaaksi maisemahankkeeksi vuonna 2018. Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on upea yhdistelmä Kotkan puistoja, vesistöjä ja arkkitehtuurin parhaita paloja. Palkinnon luovutti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Helsingissä pidetyssä Maisemasymposiumissa.

– Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus ja hieno käytännön esimerkki kaupungin sitoutumisesta viher- ja virkistysalueiden kehittämiseen. Kotkassa on luotu korkeatasoista kaupunkiympäristöä oivaltavan suunnittelun ja pitkäjänteisen maisemanhoitotyön myötä, ministeri sanoi.

Kotkan kansallisessa kaupunkipuistossa on luontoa ja rakennusperintöä

Kansalliset kaupunkipuistot säilyttävät kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Vuonna 2014 perustetun Kotkan kansallisen kaupunkipuiston erityispiirteitä ovat joki- ja meriluonto sekä teolliseen kehitykseen ja linnoitus- ja puolustushistoriaan kuuluva rakennusperintö.

Sapokan vesipuisto.
Sapokan vesipuisto. © Kuva: Anne Vilkki-Lanu.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto lähtee tavoittelemaan ensi vuonna Suomen edustajana Euroopan neuvoston maisemapalkintoa. Euroopan maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua.

– Kansallisen kaupunkipuiston konsepti on kansainvälisesti poikkeuksellisen kiinnostava, mikä lisää Suomen mahdollisuuksia Euroopan maisemapalkinnon tavoittelussa. Suomeen on perustettu jo yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa, kun Ruotsissa on vasta yksi ja muualla Euroopassa ei vielä yhtäkään, kertoi tuomariston puheenjohtaja, ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Ehdolla upeita maisemahankkeita eri puolita Suomea

Suomen parasta maisemahanketta etsitään joka toinen vuosi ympäristöministeriön järjestämässä kilpailussa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui eri puolilta Suomea viisi kovatasoista hanketta. Kotkan kansallisen kaupunkipuiston lisäksi ehdolla olivat Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Etelä-Suomen Maisematarinoita ja Maisemahelmiä Pirkanmaalla -hanke, Mukkulan kartanonpuisto Lahdesta, Norrlinin puisto Vanhassa Vääksyssä sekä Tampereen avoimien alueiden viherpalveluohjelma.

Suomen paras maisemahanke 2018 palkittiin kansainvälisen maisemapäivän aattona Maisemasymposiumissa Helsingissä. Lauantaina 20.10. vietettävää kansainvälistä maisemapäivää juhlitaan tänä vuonna Suomessa teemalla Ylistys arkimaisemille.

Lisätietoja ympäristöministeriön verkkosivuilla.

Lisää aiheesta tässä palvelussa