Korsholman linnakummun näkymät avartuivat

Uutinen 7.11.2017 klo 11.46

Korsholman linnakummun ilme Vaasassa on palautettu lähemmäs 1800-luvun lopun ulkoasua, jolloin alueelle pystytettiin muistomerkki keskiaikaiselle linnalle. Museoviranomaisten ja maanomistajien hoitotoimissa linnan valleilta karsittiin risukkoa, pajukkoa ja yli-ikäistä koivikkoa, mutta pääosa vanhoista puista säilytettiin. Nyt linnakummun jäljellä olevat rakenteet erottuvat selkeämmin ja tutustuminen niihin on helpompaa.

Korsholman linnakumpu
Korsholman linnakummulle pystytettiin kiviristi muistomerkiksi vuonna 1894. © Kuva: Kaj Höglund, Pohjanmaan maakuntamuseo.

 

Linnan valtiaina kuninkaita ja merirosvoja

Korsholman linna perustettiin 1360-luvulla, jolloin Ruotsin valta vakiintui Suomen alueella. Ruotsin kuninkaaksi valittiin 1364 Albrekt Mecklenburgilainen, joka todennäköisesti rakennutti Korsholman linnan. Linna ilmestyy asiakirjoihin ensiksi saksankielisessä asussa Krytzeborg. Vuonna 1396 Vitaaliveljekset eli kuningas Albrektin liittolaisina olleet, Itämeren alueella toimineet merirosvot valtasivat Korsholman linnan useaksi vuodeksi.

Linnan alueella sijaitsi 1700-luvulla maaherran residenssi. Linnan keskiaikaiset rakenteet tuhoutuivat 1500- ja 1600-luvun rakennustöissä sekä lopullisesti 1800-luvulla, kun maastoa madallettiin uutta maaherran virkataloa rakennettaessa. Linna ja kartano ovat toimineet esimerkiksi viimeisen unionisodan sekä Nuijasodan yhteenottojen näyttämönä. Kiviristi muistomerkiksi linnalle pystytettiin paikalle vuonna 1894.

Korsholman linnakummun opaskyltti
Korsholman linnan vallien uusi opaskyltti kertoo alueen vaiheista. © Kuva: Kaj Höglund, Pohjanmaan maakuntamuseo.

Linnakummulle pystytettiin maisemanhoidon yhteydessä kyltti, jossa kerrotaan linnan ja vallien vaiheista. Opasteiden hankintaa tukivat Karl ja Elin Hedmanin rahasto ja Museovirasto. Myös Vanhan Vaasan historialliset kohteet, kuten kirkonrauniot ovat saaneet uusia opasteita. Alueen sisääntuloväylillä vanhojen tulliporttien kohdalla on lisäksi saapumisopasteet, joten retkeily alueella on jatkossa vaivatonta.

Korsholman linnan vallit Vaasan kaupungin verkkosivuilla

 

Lisää aiheesta tässä palvelussa: