Korjausavustuksilla yhteiset seurantalot kuntoon

Uutinen 30.8.2017 klo 14.56
Seurantalon maalipinta
Seurantaloja korjaamalla huolehditaan kaikkien yhteisestä kulttuuriperinnöstä. © Kuva: Sanna Käyhkö.

Monella Suomen paikkakunnalla kokoonnutaan edelleen seurantaloon, joita yhdistykset ja seurat rakensivat talkoovoimin yhteisiksi kokoontumistiloiksi 1880-luvulta alkaen. Moni meistä on osallistunut juhliin tai kokouksiin nuorisoseurantaloilla, työväentaloilla ja maamiesseurantaloilla. Seurantalot ovat olleet kansalaistoiminnan, tapahtumien ja monien häiden näyttämöitä.

Talojen ulkoasuun ovat vaikuttaneet paikallisen yhteisön voimavarat ja ne ovat moninaisia myös arkkitehtuuriltaan, vaatimattomista taloista suuriin kivipalatseihin. Yhteistä seurantaloille on suuri sali. Kaikkiaan seurantaloja on nykyisin noin 2 500.

Seurantalojen korjausavustukset vuodelle 2018 haettavana

Seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. Avustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Seurantalojen korjausavustusta haetaan sähköisessä verkkopalvelussa. Korjausavustukset vuodelle 2018 ovat nyt haettavana, hakemukset tulee toimittaa Suomen Kotiseutuliittoon viimeistään 30.9.2017.

Tänä vuonna on haettavana lisäksi seurantalojen kuntokartoituksiin tarkoitettu erillisavustus, jota jaetaan vähintään kahden seurantalon omistavan yhteisön muodostamille ryhmille. Erillistä avustusta kuntokartoituksiin haetaan Suomen Kotiseutuliiton sivuilla olevalla lomakkeella.

Avustusten jakamisessa kiinnitetään huomiota talon kulttuurihistorialliseen arvoon sekä kansalaistoiminnan kokoontumistilojen tarpeeseen alueella. Ratkaisevassa osassa ovat hyvät korjaussuunnitelmat.

Seurantalojen korjausavustus on valtionavustus, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Vuonna 2017 korjausavustusta myönnettiin yhteensä 1,7 miljoonaa euroa.

Lue lisää avustuksista: Seurantalojen korjausavustusten hakeminen

Lisätietoja:

Sanna Käyhkö, tiedottaja-hankesihteeri, Suomen Kotiseutuliitto puh. (09) 612 63223, sanna.kayhko@kotiseutuliitto.fi

 

Lisätietoa aiheesta tässä palvelussa: