Kirjoita suomalaisesta kesämökkielämästä ja osallistu kilpailuun

Uutinen 20.7.2016 klo 9.50

Mökillä-kirjoituskilpailu kutsuu kirjoittamaan tarinoita, ajatuksia ja kokemuksia mökkeilystä. Sydänkesä on oivallista aikaa muistella ja pohtia mökkielämää ennen ja nyt. Mitä perinteitä ja elämänmuotoja mökillä vaalitaan? Millaista elämää mökillä vietetään ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut? Entä miten mökkeily liittyy paikalliseen elämänmenoon? Miltä näyttää mökkeilyn tulevaisuus?

Virolahti mökki Liisa Lohtander
© Kuva: Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto.

Mökkeily yhdistää

Mökkeily on merkittävä osa suomalaista maaseutua, kulttuuria ja vapaa-aikaa ja kesämökit kulttuuriympäristön näkyvä elementti. Mökkien käyttäjiä on arvioitu olevan Suomessa jopa kolme miljoonaa, suhteessa väkilukuun enemmän kuin missään muualla.

Lähes jokaisella meistä on omakohtaisia kokemuksia mökkeilystä. Usein kokemukset ovat kertomuksia aurinkoisista kesäpäivistä, perheen yhdessäolosta ja luonnon rauhasta nauttimisesta. Joskus kertomuksiin voi kuitenkin liittyä kipeitä menetyksen tunteita tai tuskaisia muistoja loppumattomasta raadannasta, mökkivieraiden kestityksestä ja raivostuttavista mökkinaapureista.

Kilpailun tekstit kertovat kesämökkielämästä

Kilpailutekstit Mökillä-kirjoituskilpailuun voivat olla omia muistoja, kokemuksia, runoja tai vapaamuotoisia tarinoita mökkeilystä. Kilpailuaikaa on elokuun loppuun saakka. Tekstien arvioinnissa kiinnitetään huomiota muistikuvien rikkauteen ja kokemusten omakohtaisuuteen sekä kerrontatavan omaperäisyyteen. Kilpailuun osallistuvilta pyydetään suostumusta tallentaa kirjoitukset Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon kertomaan suomalaisesta kesämökkielämästä.

Kilpailun pääpalkinto on 5.000 euroa, minkä lisäksi jaossa on muitakin palkintoja. Kilpailun järjestävät Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet.

Kilpailutyöt lähetetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan postitse tai sähköpostitse 31.8.2016 mennessä tunnuksella ”Mökillä”. Tulokset julkistetaan maaliskuussa 2017.

Lisätietoja Maaseudun Sivistysliiton verkkosivuilta.