Keskiaikainen linna sai oman näyttelynsä Porvoossa

Uutinen 21.4.2016 klo 9.34

Valtakunnallisesti arvokkaan Husholmenin keskiaikaista linnanpaikkaa esittelevä ulkoilmanäyttely on avattu Porvoossa. Museoviraston ja Bosgårdin kartanon tilanomistajan yhteistyönä syntynyt näyttely on ilmainen ja avoinna yleisölle ympäri vuoden osana kartanon luontopolkuverkostoa. Yleisöavajaisia vietetään lauantaina 23. huhtikuuta.

Husholmenin keskiaikainen linnanpaikka
Husholmenin keskiaikaiselle linnanpaikalle on tehty tukevat portaat, joita pitkin kohteelle on helppo kulkea. © Kuva: Vesa Laulumaa, Museovirasto

Pikkupernajanlahden länsirannalla sijaitseva Husholmen on yksi harvoja tunnettuja keskiaikaisia linnanpaikkoja Suomessa. Sen linna oli käytössä 1300-luvun jälkipuoliskolla. Kohteella on suoritettu arkeologisia kaivauksia, joiden löytöjä on esillä myös Porvoon kaupunginmuseossa.

"Husholmenin keskiaikainen saarilinna on kansallisesti ja tieteellisesti merkittävä kokonaisuus sekä edustava ja hyvin säilynyt kohde", toteaa Museoviraston erikoistutkija Veli-Pekka Suhonen. "Husholmenin alkuperäinen suhde ympäristöön ja samalla rakennuspaikan valinnan syyt ovat edelleen hahmotettavissa. Husholmen kuuluu Suomeen kuningas Albrekt Mecklenburgilaisen aikana 1300-luvun lopulla rakennettujen linnojen joukkoon, ja se liittyy todennäköisesti merirosvousta ja kaapparitoimintaa harjoittaneiden ns. vitaliaaniveljesten toimintaan Suomessa ja Itämerellä. Husholmenin merkitystä kiinteänä muinaisjäännöksenä ja arkeologisena tutkimuskohteena nostaa erityisesti se, että kohde oli käytössä vain kymmenisen vuotta ja se on täysin välttynyt keskiajan jälkeiseltä rakennustoiminnalta.”

Näyttely täydentää Porvoon historiakohteita

Ulkoilmanäyttelyn avasi Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz. ”Porvoohan on tunnettu historiallisista nähtävyyksistään ja erilaisista linnanpaikoista. Husholmenin keskiaikainen linnasaari ympäröivine maisemineen tuo upean lisän Porvoon matkailua ajatellen”, hän totesi lehdistöavajaisissa20. huhtikuuta.

Husholmen opastaulu
Husholmenin uudet infotaulut esittelevät keskiaikaista linna-asumista sekä paikalla sijanneiden rakennusten oletettua muotoa. © Kuva: Vesa Laulumaa, Museovirasto.

Näyttely kiertää Husholmenin pitkospuita pitkin. Neljä suurta infotaulua esittelevät keskiaikaista linna-asumista sekä paikalla sijanneiden rakennusten oletettua muotoa Museoviraston asiantuntijan Vesa Laulumaan tekstein sekä taiteilija Tom Björklundin kuvin. Näyttely on ilmainen ja avoinna yleisölle ympäri vuoden osana Bosgårdin kartanon luontopolkuverkostoa. Kävelymatkaa Husholmenille kartanon yleisöparkkipaikalta kertyy n. 1,5 km.

Yleisöavajaiset kohteella ovat lauantaina 23.4.2016 klo 11. Poikkeuksellisesti tällöin järjestetään osittainen kuljetus Husholmenille ja takaisin. Lähtö tapahtuu Bosgårdin yleisöparkkipaikalta klo 11.

Lisätietoja Husholmenista ja sen linnasta
Lisätietoja Bosgårdin kartanosta

Lisätietoja:

Marcus Walsh, Bosgårdin kartano, puh. 0400 513 410, marcus.walsh@bosgard.com
Vesa Laulumaa, Museovirasto, puh. 0295 33 6283, vesa.laulumaa@museovirasto.fi