Hyppää sisältöön

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto syntyy Huttusen Ullan emaliuunissa

Korpiahon vanha koulu Korpilahdella toimii nykyään taiteilija Ulla Huttusen emalipajana.
Korpiahon vanha koulu Korpilahdella toimii nykyään taiteilija Ulla Huttusen emalipajana. © Kuva: Liisa Bergius.

 

Kuusi kilometriä Jyväskylän Korpilahden satamassa sijaitsevasta Höyry-galleriasta sisämaahan päin pitkin mutkittelevaa kylätietä, ja olen perillä Korpiahon vanhalla koululla. Rakennus pihapiireineen on toiminut kouluna viimeksi vuonna 1967 ja monen erilaisen käyttäjän jälkeen siellä työskentelevät nyt Emalipuun taiteilijat ja käsityöläiset Ulla Huttunen ja Arto Salminen. Koululla on Ullan metalli- ja emalipaja ja piharakennuksessa Arton puusepän verstas. Täällä emaloija-metalliseppä Ulla Huttunen ideoi ja valmistaa Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnot.

Emalitekniikalla uniikki palkinto

Vuonna 2013 Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon sai Toivolan Vanha Piha, palkintolaatta seinällä oikealla.
Vuonna 2013 Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon sai Toivolan Vanha Piha, palkintolaatta seinällä oikealla. © Kuva: Liisa Bergius.

Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä MAKU on jakanut palkinnon ansioituneelle kulttuuriympäristön onnistujalle jo kahdeksan kertaa. Kaikille palkituille on luovutettu uniikki palkintolaatta, jonka Ulla on tehnyt emalointitekniikalla. Laatta on kiinnitetty kuparilevyyn.

– Kuparilevyt ovat usein taiteilija Kirsi Neuvoselta saatuja vanhoja vedoslaattoja. Valmiissa työssä taiteilijoiden työn jäljet kiertyvät toisiinsa ja materiaalit jatkavat elämäänsä, Huttunen kertoo.

Emali on säänkestävää ja kuparilaatta sopii kiinnitettäväksi niin sisä- kuin ulkotiloihin. Vuosien saatossa kuparipinta jatkaa patinoitumista ja palkintolaatta sopeutuu osaksi palkittua ympäristöä.

– Työ kertoo aina palkinnon saajasta. Saan etukäteen tiedon palkintoehdokkaista ja jo siinä vaiheessa mietin kullekin sopivaa kuva-aihetta. Usein idea palkintolaatan aiheeksi löytyy tutustumiskäynnillä paikan päältä. Esimerkiksi Kauko Sorjosen säätiölle vuonna 2009 luovutetussa palkintolaatassa on ornamentti säätiön kunnostamasta Kuokkalan kartanosta, Huttunen kertoo.

Usein palkinnon saaja on ollut Ullaan yhteydessä sen saatuaan ja kiittänyt työstä.

– On hienoa ja tärkeää saada työstä palautetta ja erityisesti lämmittää, jos palkinnon saaja kokee laatan aiheen kuvastavan omaa työtään.

Harvinaiseen tekniikkaan oppia ulkomailta

Ulla Huttunen emalipajassaan.
Ulla Huttunen emalipajassaan. © Kuva: Liisa Bergius.

Ulla on yksi harvoista emalointitekniikan taitajista Suomessa. Oppinsa hän onkin saanut pääasiassa Isosta Britanniasta. Emalit hän kohtasi aikoinaan lähes sattumalta ollessaan metallisepäksi valmistuttuaan hopeasepän opissa. Kokeillessaan erilaisia menetelmiä taiteilija vaikuttui emalin mahdollisuuksista.

Lopullisesti emalit saivat Ullan pauloihinsa lomareissulla Lontoossa. Esittäytyminen Oxo Towerin emaligalleriassa johti opintoihin ja ainoaksi suomalaiseksi jäseneksi British Society of Enamellers sekä Guild of Enamellers -yhdistyksiin.

Emalointi vaati hyvää kemiallisten reaktioiden ymmärrystä, tarkkuutta ja huolellisuutta. Emalipinta syntyy kuparipohjalle uunissa, jossa lämpötila on emalijauheen väristä riippuen 750 - 950 celsiusastetta.

– Kuva-aiheita töihini haen jatkuvasti ja keksin kaikkialta. Korujen värijauhekerrosten sapluunaksi saattaa päätyä vaikkapa vanha pitsikuvio.

Emali- ja puutöiden rinnalla Ulla ja Arto pyörittävät Korpilahden sataman arvokkaassa kulttuuriympäristössä vanhaan höyrysahaan kunnostettua taidegalleriaa ja taide- ja käsityökauppaa. Heidät tunnetaan seutukunnalla hyvin. Höyry-galleriasta turistikin saa opastusta paikallisten palveluiden pariin. Taiteen ja käsitöiden tekeminen sekä gallerian ja kaupan pyörittäminen muodostavat eläväisen ja pienyrittäjiltä paljon työtä vaativan kokonaisuuden. Monimuotoisen työn sujumisen mahdollistaa Ullan ja Arton jouheva ja toista arvostava yhteistyö.

Liisa Bergius, Maakunta-arkkitehti, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä (MAKU)

- - - - - 

Elinvoimainen kulttuuriympäristö tarvitsee joka päivä tekijänsä. Kulttuuriympäristön onnistujat –juttusarja esittelee keskisuomalaisia kulttuuriympäristön onnistujia, heitä, jotka innostuneesti ja onnistuneesti toimivat kulttuuriympäristöissä ja ylläpitävät niiden arvoja.

#EuropeForCulture #kulttuuriympäristö #kulttuuriympäristönonnistujat #kulttuuriympäristöpalkinto #kulttuuriympäristösitomus #sitoumus2050 #kulttuuriympäristöryhmä

Julkaistu 23.10.2018 klo 8.42, päivitetty 23.10.2018 klo 11.13