Kansallisooppera ja Kansallismuseo loistavat uudessa valossa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

Uutinen 28.11.2017 klo 12.35
Kansallismuseo uudessa valossa
Kansallismuseon uusi valaistus elävöittää kaupunkikuvaa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. © Kuva: Senaatti-kiinteistöt.

 

Kansallisooppera ja Kansallismuseo ovat saaneet uuden valaistuksen 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Kaupunkikuvaa elävöittävät valaistukset on toteuttanut tamperelainen Valoa Design, jonka suunnitelma kohosi Valossa-valaistussuunnittelukilpailun voittoon.

Valossa-kilpailun raati valitsi voittajaksi yksimielisesti Valoa Designin suunnitelmat Kansallismuseon ja Suomen Kansallisoopperan valaisemiseksi. Erityisesti Valoa Designin suunnitelmien näyttävyys ja muunneltavuus tekivät raatiin vaikutuksen.

Viime vuonna järjestetty Valossa-kilpailu ja voittaneen suunnitelman toteutus on Senaatti-kiinteistöjen lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Suomen suurin kiinteistönomistaja halusi lahjallaan jättää omannäköisensä jäljen ympäristöön ja kansallisesti merkittäviin rakennuksiin. Huolella suunniteltu ja toteutettu valaistus on tärkeä osa kaupunkikuvaa.

Juhlan kunniaksi valoa pimeään vuodenaikaan

Suomen Kansallisoopperan valaistussuunnitelma sai nimekseen Diiva, ja valomaailma vaihtuu kausittain: syksyllä, juhla-aikaan ja keväällä. Kesällä saa luonnonvalo loistaa.

Kansallismuseo puolestaan pysyy samassa asussa kesästä talveen. Hienosäätöä tehdään himmentämällä. Sisäänkäyntipihan puolelle haluttiin valot, jotka luovat museon kiinnioloaikoinakin tunteen, että talo hengittää ja on elossa.

Helsingin keskustan tärkeät kiinnekohdat Oopperatalo ja Kansallismuseo ovat saaneet valaistukset, jotka jäävät elämään juhlavuoden jälkeenkin tuomaa iloa pimeisiin vuodenaikoihin.

Itsenäisyyspäivänä valot loistavat muissakin valtion rakennuksissa, sillä 6.–7.12. välisenä yönä sisävalaistus on juhlan kunniaksi päällä kaikissa valtion rakennuksissa, joissa se on mahdollista.