Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan valokuvakilpailulla ja maisemakävelyillä

Uutinen 15.10.2019 klo 9.00
Kuvituskuva
Sateen jälkeistä arkimaisemaa Vuosaaressa © Kuva: Hanna Hämäläinen

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään sunnuntaina 20.10.2019. Tänä vuonna maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota erityisesti veden arvoon maisemassa. 

Jaa #arkimaisema -valokuvasi Instagramissa

Kansainvälisen maisemapäivän teemaan on valmistauduttu syyskuussa alkaneella valokuvakampanjalla, jossa on keskitytty veden rooliin arjen maisemissa. Kampanja huipentuu kansainvälisenä maisemapäivänä 20. lokakuuta valokuvakilpailuun, jossa voittajat palkitaan kirjapalkinnoin. Onpa vesi arkimaisemassasi sitten lätäköinä, merenä, sateena, suona, järvenrantana tai vaikkapa ojassa virtaamassa, kaikki kuvat ovat tervetulleita kilpailuun.

”Maisemapäivän kuvakilpailun voittajaksi päästäkseen ei välttämättä tarvitse kuvata kauneinta maisemaa, vaan voitto voi irrota myös uudenlaisella näkökulmalla kilpailun aiheeseen. Tuomaristo kannustaa valokuvaamaan vettä osana arjen maisemia mahdollisimman monipuolisesti ja luovasti”, kuvakisan tuomariston puheenjohtajana toimiva ympäristöneuvos Tapio Heikkilä kertoo.

Osallistu kilpailuun valokuvaamalla vettä osana arkesi maisemia ja julkaisemalla kuvat maisemapäivänä 20.10.2019 Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Aikaa osallistumiseen on koko vuorokausi ja kilpailuun voi osallistua myös jo aiemmin otetuilla kuvilla. Muista myös liittyä seuraamaan kampanjaa Instagramissa @arkimaisema.

Maisemakävelyille Maa- ja kotitalousnaisten johdattamina tai omin päin

Kilpailun lisäksi osana maisemapäivän juhlintaa järjestetään ohjattuja maisemakävelyjä. Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät kävelyjä sekä maisemapäivänä sunnuntaina 20. lokakuuta että päivää edeltävällä viikolla. Kävelyjä järjestetään Asiakkalassa, Kokkolassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Raaseporissa ja Sotkamossa. Kävelyt ovat maksuttomia, mutta osaan tulee ilmoittautua etukäteen. Tiedot maisemakävelyistä löytyy

Maisemakävelylle voi tietysti lähteä myös omin päin, jos opastettua kävelyä ei järjestetä sinun paikkakunnallesi. Pakkaa eväät reppuun ja lähde nauttimaan syksyn väriloistosta.

Maisemapäivää vietetään joka vuosi

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään Euroopan neuvoston aloitteesta vuosittain kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella maisemia. Sopimukseen kuuluvat sekä kauniit että arkiset maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungissa.

Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana ovat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Kansainvälinen maisemapäivä on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, annika.uddstrom@ymparisto.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, tapio.heikkilai@ym.fi


Aihealue: