Jyväskylän purettuja rakennuksia esittelevä Kadonnutta kaupunkia etsimässä on Vuoden kotiseututeos

Uutinen 9.10.2017 klo 8.50
Kadonnutta kaupunkia etsimässä
 

Jussi Jäppisen ”Kadonnutta kaupunkia etsimässä – Tarinoita Jyväskylän puretuista taloista” on valittu Vuoden kotiseututeokseksi. Teoksen on kustantanut Atena Kustannus Oy. Voittajan valitsi historioitsija Teemu Keskisarja neljän finalistiteoksen joukosta. Finalistit valitsi Suomen Kotiseutuliiton nimeämä raati.

Kadonnutta kaupunkia etsimässä -kirja on kuvallinen kiertomatka entiseen Jyväskylään, kadonneeseen puutalokaupunkiin. Purettujen rakennusten esittelyn yhteydessä Jäppinen paneutuu myös asukkaiden tarinoihin.

– Teoksen nosti voittajaksi tekijän valtaisa lähdetyö. Jussi Jäppinen herättää eloon kadonneen, tuhotun kaupungin.  Rakennusvainajiin ja niiden asukkaisiin kiintyy jopa sellainen lukija, jolla ei ole mitään kytköstä Jyväskylään, Vuoden kotiseututeoksen valinnut Teemu Keskisarja kertoo.

Jussi Jäppisen teos on kunnianosoitus entiselle Jyväskylälle ja niille, jotka aikoinaan ovat rakentaneet kaupungin. Teoksen 28 pienoisesseetä kertovat paitsi miljöön muuttumisesta myös elämäntavan muutoksesta. 1900-luvun alun harmonisesta puutalokaupungista muistuttaa enää kymmenkunta taloa. Jäppisen kirja näyttää, miltä Jyväskylä näytti ennen historiallisten rakennusten purkamisaaltoa.

Kadonnutta kaupunkia etsimässä on viimeistelty myös ulkoasultaan. Rinnakkaiskuvat ennen ja nyt ovat taattua tavaraa ja kuvakulmat harkiten valittuja. Rakennuskuvien lisäksi esseitä täydentävät vanhat valokuvat. Vanhat väritetyt rakennuspiirrokset tarjoavat kadonneisiin rakennuksiin värimaiseman ja asemakaavakartat tuovat lisätietoa kaupungin vaiheisiin. Teos sisältää myös paljon taustoittavaa tekstiä.

FT Jussi Jäppinen on tietokirjailija, graafinen suunnittelija ja valokuvaaja, jonka kiinnostuksen kohteita ovat arkkitehtuuri- ja kulttuuriympäristöasiat sekä visuaaliset taiteet. Jäppinen on julkaissut 35 kuvateosta ja parikymmentä muuta teosta, jotka käsittelevät pääasiassa arkkitehtuuria, rakennettua ympäristöä ja historiaa.

Lue lisää Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuilta