Ikuista valokuviin Helsingin jugendaarteet – ja osallistu kilpailuun

Uutinen 8.5.2018 klo 8.12
Jugendtyyliä Huvilakadun ja Pietarinkadun kulmauksessa.
Jugendtyyliä Huvilakadun ja Pietarinkadun kulmauksessa. © Kuva: Matti Similä, Helsingin kaupunginmuseo.

 

Art nouveau eli jugendtyyli kukoisti Helsingin 1800–1900-lukujen vaihteen arkkitehtuurissa. Tyylisuunta kehittyi Euroopassa yhteiskunnallisten muutosten ja kehityksen myötä, tavoitellen parempaa yhteiskuntaa ja arkea. Jugendtyylin arkkitehtuurissa arvostettiin käsityötä, mutta hyödynnettiin innokkaasti myös uusia teknisiä keksintöjä. Helsinki on täynnä jugendtyylin helmiä.

Jugend uudesta näkökulmasta

Helsingin kaupunginmuseo on julistanut valokuvauskilpailun, jonka aiheena on Helsingin upea jugend. Kilpailuun osallistuvilta kuvaajilta toivotaan tuoreita ja omaperäisiä näkökulmia pääkaupungin kiehtovaan ja monimuotoiseen rakennusperintöön. Kohteiksi toivotaan tuttujen monumenttien lisäksi myös arkimaiseman jugendrakennuksia, kuten Helsingin satoja jugendtyylisiä asuintaloja.

Villa Ensi Helsingissä.
Villa Ensi. © Kuva: Matti Similä, Helsingin kaupunginmuseo.

Kilpailu on tarkoitettu harrastajavalokuvaajille. Kilpailuun voi osallistua enintään kolmella kuvalla, joiden tulee olla kilpailijan itse ottamia ja täysin oikeuksin omistamia. Kuvakisan parhaimmistolla on mahdollisuus päästä kaupunginmuseon kokoelmiin sekä matkailijoille suunnattuun art nouveau -oppaaseen, jonka museo julkaisee 2019.

Kilpailun raatiin kuuluu jugendin ja arkkitehtuurivalokuvauksen asiantuntijoita: Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto, Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Elina Standertskjöld sekä valokuvataiteilija Jussi Tiainen.

Kilpailu ratkeaa elokuun 2018 lopussa ja kaksitoista parasta kuvaajaa palkitaan. Palkintoina on muun muassa lahjakortteja, Museokortteja ja Helsingin kaupunginmuseon valokuvia ja julkaisuita.

Valikoima kilpailussa menestyneitä kuvia julkaistaan Kamera-lehdessä syksyllä 2018. Valokuvauskilpailu toteutetaan yhteistyössä Kamera-lehden, Museokortin ja Rajala Pro Shopin kanssa.

Lue lisää kilpailusta Helsingin kaupunginmuseon verkkosivuilta.