Hoitotalkoot 100 vuotta vanhoilla linnoitteilla tuottivat ison kasan jätettä ja iloista mieltä

Uutinen 6.6.2018 klo 11.57
Adoptoi monumentti- hoitotalkoot tarjoavat mukavaa yhdessäoloa ja luonnossa olemista kaiken ikäisille. Kuva Paloheinässä sijaitsevan linnoitteen hoitotalkoista. Kuva: Heini Hämäläinen, Helsingin kaupunginmuseo.
Adoptoi monumentti- hoitotalkoot tarjoavat mukavaa yhdessäoloa ja luonnossa olemista kaiken ikäisille. Kuva Paloheinässä sijaitsevan linnoitteen hoitotalkoista. © Kuva: Heini Hämäläinen, Helsingin kaupunginmuseo.

 

Adoptoi monumentti -toiminta on laajentunut tänä keväänä Pirkanmaalta Helsinkiin, jossa toimintaa koordinoi Helsingin kaupunginmuseo. Kaupunkilaisille, esimerkiksi yhdistykselle tai koululle, tarjotaan tilaisuus adoptoida hoitoa tarvitseva muinaisjäännöskohde, ja osallistua tällä tavoin oman kulttuuriympäristön vaalimiseen.

Kaupunginmuseo on käynnistänyt yhteistyöprojektin Pakilan koulun ala-asteen viidesluokkalaisten kanssa. Hankkeen tavoite on tutustuttaa oppilaat koulun lähellä Pakilanpuistossa sijaitsevaan ensimmäisen maailmansodan aikaiseen linnoitekohteeseen sekä arkeologisten kohteiden hoitotyöhön. Toukokuussa viidesluokkalaiset pääsivät tutustumaan 100 vuotta vanhan arkeologisen kohteen historiaan ja hoitamaan muinaisjäännöstä kaupunginmuseon arkeologin opastuksella.

Linnoitteen ympäristöön on ehtinyt kasvaa runsaasti vesakkoa, joka peittää linnoitteen hienot rakenteet. Taisteluhautoihin on kertynyt paljon myös roskaa ja puutarhajätettä vuosikymmenien saatossa. Oppilaat tarttuivat innokkaasti työhön ja vajaassa tunnissa hoitotalkoot tuottivatkin monta jätesäkillistä roskaa ja komean pinon vesakkoa ja lahopuuta! Yhteistyö jatkuu samojen oppilaiden – tuolloin kuudesluokkalaisten – kanssa syksymmällä, jolloin kohteella järjestetään toiset hoitotalkoot, ja oppilaat pääsevät itse kuvaamaan linnoitteella oppimateriaaliksi tarkoitettua videota. Suunnitelmissa on, että koulu adoptoisi kohteen ja hoitaisi kohdetta yhdessä museon kanssa pitkäjänteisesti aina uusien luokkien kanssa.

Avoimissa talkoissa kaikki pääsevät hoitamaan kulttuuriympäristöä

Toiset toukokuiset hoitotalkoot järjestettiin avoimena yleisötapahtumana toisella linnoitekohteella Paloheinän laidalla Keskuspuistossa. Paikalle sattui läheisen päiväkodin lapsia vanhempineen ja talkoot tuottivat jälleen kerran komean kasan jätettä. Myös vesakkoa ja lahopuuta raivattiin pois linnoitteen rakenteista ja näin linnoite tuli paremmin havaittavaksi. Vastaavia yleisölle avoimia muinaisjäännösten hoitotalkoita aiotaan järjestää myös tulevaisuudessa.

Tavoitteena on saada myös rakennuksia mukaan Helsingin Adoptoi monumentti -toimintaan. Arkeologisten kohteiden tai rakennusten pitkäjänteinen hoito tai vain yhden päivän siivoustalkoot antavat rikastuttavia kokemuksia yhteisölle sekä kohentavat kohteiden kuntoa. Toiminnan tavoitteena on samalla tehdä kohteita tunnetummiksi ja herätellä kaupunkilaisia huomaamaan oman lähiympäristönsä ajallisia kerrostumia. Innostu sinäkin kulttuuriympäristösi hoidosta ja lähde mukaan toimintaan!

Lue lisää monumenttien adoptoinnista: