Hirsitalon rakentaminen, Suomen vanhin värielokuva ja muita vanhoja kaitafilmejä katsottavissa verkossa

Uutinen 15.5.2017 klo 10.22
Hirsitaloa rakennetaan
Hirsitaloa rakennetaan Lyytikkälässä vuonna 1990. © Stillkuva filmistä Hirsirakennus: kuvaus: Mauri Front / Museoviraston Kuvakokoelmat.

Museoviraston Kuvakokoelmien seitsemän vanhaa kaitafilmiä katoavista kädentaidoista ja Suomen vanhin värielokuva on nyt digitoitu ja julkaistu verkossa. Joukossa on lyhytelokuva perinteisestä suomalaisesta hirsirakennustekniikasta. Elokuva on kuvattu Kaakkois-Suomessa, Suomenniemen Lyytikkälän kylässä vuonna 1990.

Hirsitalon ikkunakarmi
Ikkunankarmi istutetaan talon seinähirsiin Lyytikkälässä vuonna 1990. © Stillkuva filmistä Hirsirakennus: kuvaus: Mauri Front / Museoviraston Kuvakokoelmat.

Filmillä hirsirakennus kohoaa vesikattoon perinteisenä kirvestyönä. Pienen porstuakamarillisen tuvan rakentaminen alkaa puiden valinnalla ja etenee hirsien veistämisen kautta pärekaton valmistamiseen, ikkunankarmien istuttamiseen sekä lattian ja välikaton tekemiseen. Elokuva esittelee monipuolisesti kirvesmiestaitoja ja monia jo eilispäivään kuuluvia välineitä. Harjannostajaisiakin vietetään perinteiseen tapaan.

Vanhin säilynyt, Suomessa kuvattu värielokuva on vuodelta 1936 ja siinä liikutaan Helsingin Kauppatorilla. Väriotos on kolmen minuutin pituinen pätkä keskellä mustavalkoista filmiä, jossa seurataan höyrylaiva S/S Arcturuksen matkaa Helsingistä Iso-Britannian Hulliin.

Kauppatori värifilmillä 1936
Ihmisvilinää Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. © Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936 / Museoviraston Kuvakokoelmat.

Muut digitoidut kaitafilmit kertovat kuinka saaristossa valmistauduttiin Helsingin silakkamarkkinoille, miten valmistetaan perinteinen puukko, pyydystetään nahkiaisia, valetaan kirkonkello ja valmistetaan saviastioita, jouhisiimaa sekä hamppuköyttä. Filmit on kuvattu 1980- ja 1990-luvuilla.

Kaitafilmit on käsikirjoittanut Eero Naskali ja kuvannut Mauri Front, ja ne on digitoinut Reel One Oy. Hirsitalon rakentamisesta ja puukon teosta on myös englanninkielinen versio.

Filmit löydät sekä YouTubesta että Vimeosta. Hirsirakennus-filmin löydät suoraan täältä.