Helsingin Vallisaari avautuu yleisölle tulevana lauantaina

Uutinen 11.5.2016 klo 10.38

Suomenlinnan naapurisaaret Vallisaari ja Kuninkaansaari avautuvat Helsingissä yleisökäyttöön lauantaina 14.5.2016, jolloin Kauppatorilta Vallisaareen käynnistyy säännöllinen vesibussiyhteys. Luonto- ja historia-arvoiltaan merkittävän retkikohteen avautumisen kunniaksi yleisölle on tarjolla monipuolista ohjelmaa avajaispäivänä.

Vallisaari Tuomo Häyrinen
Vallisaaren ainutlaatuinen retkeilykohde avautuu yleisölle tulevana viikonloppuna. © Kuva: Tuomo Häyrinen, Metsähallitus.

Satoja vuosia sotilaslinnakkeina palvelleiden saarten historiassa alkaa uusi luku helsinkiläisten lähiluontokohteena. Metsähallitus on valmistellut Puolustusvoimilta vapautuneiden saarten avaamista yleisökäyttöön vuodesta 2013.

"Vallisaaren on aika avautua yleisölle rikastuttamaan ja laajentamaan helsinkiläisten elinpiiriä. Toivomme, että saaren tarjoama ainutlaatuinen näyteikkuna monimuotoiseen luontoon innostaa ihmiset suojelemaan paitsi saarta, mutta luontoa laajemminkin", sanoo projektipäällikkö, erikoissuunnittelija Minttu Perttula Metsähallituksen luontopalveluista.

Ensimmäinen vesibussi Vallisaareen lähtee lauantaina 14.5. Helsingin Kauppatorin Kolera-altaalta kello 10.15. Vesibussiliikenne Vallisaareen jatkuu syksyyn saakka.

Saaren avautumisen kunniaksi Vallisaaressa järjestetään 14.5. monipuolista ohjelmaa: luvassa on luontoaiheisia rasteja nähtävyysreitin varrella, iskelmähenkiset tanssiaiset Aleksanterinpatterin pihalla, jazz-improvisaatiota miehistökasarmin uumenissa, mobiiliteknologialla herätettyjä hahmoja Vallisaaren historiasta sekä paljon muuta tarjontaa koko perheelle. WWF:n talkooleirillä Kuninkaansaaressa raivataan ja kunnostetaan umpeenkasvaneita alueita, jotta arvokas kasvillisuus pääsee elpymään.

Hyvät varusteet mukaan

Saarille kannattaa varustautua retkeilyvarustein ja hyvät jalkineet ja vesipullo ovat tarpeen. Saarilla tulee liikkua merkittyjä reittejä pitkin. Vallisaaren 3 kilometrin ja Kuninkaansaaren 2,5 kilometrin mittaiset reitit ovat kuljettavissa esimerkiksi lastenrattaiden kanssa, mutta maasto on epätasaista ja reitillä on jyrkähköjä nousuja. Yleisön käytössä ovat kuivakäymälät. Virvokkeita ja pientä purtavaa saa Vallisaaren itäpuolella sijaitsevaan Torpedolahteen ankkuroidusta kuunari Lindénistä.

Vallisaareen odotetaan vuoden 2016 aikana noin 100 000 kävijää. Alkukesällä saarella alkavat pyöriä myös satama- ja kahvilapalvelut Lonnasta tuttujen yrittäjien toimesta.

Saaren reitit ja turvallisuusohjeet (luontoon.fi)
Vesibussin aikataulut