Haminankylän nuorisoseura palkittiin seurantalonsa hyvästä korjauksesta

Uutinen 28.8.2018 klo 9.15
Haminankylän Kotipirttiä on korjattu viime vuosina palkinnon arvoisesti.
Haminankylän Kotipirttiä on korjattu viime vuosina palkinnon arvoisesti. © Kuva: Johanna Heikkilä, Suomen Kotiseutuliitto.

 

Seurantaloille myönnettävä Hyvän korjauksen palkinto jaettiin tänä vuonna hausjärveläiselle Haminankylän nuorisoseuralle, joka on korjannut esimerkillisesti nuorisoseurantaloaan Kotipirttiä. Kotipirtti on rakennettu 1925 ja sen on suunnitellut kylällä asunut rakennusmestari Heikki Kaartinen.

Palkintoraadin mukaan Kotipirtin korjaukset on hyvin suunniteltu ja toteutettu. Korjauksilla on parannettu talon ja sen ympäristön toimivuutta ja käytetty paikallisia voimia sekä suunnittelussa että toteutuksessa. Ikkunoiden kunnostuksen yhteydessä on korjaustietoa jaettu myös ulkopuolisille. Vialliset rakennusosat on korjattu, uusimisessa on käytetty kestäviä ja korjattavissa olevia materiaaleja. Talon energiatehokkuutta on parannettu myös uutta tekniikkaa hyödyntämällä.

Korjaukset on tehty tasapainoisesti talon historiaa ja käyttäjiä ajatellen. Kiitosta sai myös korjausten tekemisessä käytetty runsas talkootyö. Talo on korjausten jälkeen monipuolisessa käytössä ja sen käyttöastekin on noussut.

Korjaus lisäsi yhteistyötä Hausjärvellä

Myös Kotipirtin sisätilat on korjattu talon historiaa kunnioittaen.
Myös Kotipirtin sisätilat on korjattu talon historiaa kunnioittaen. © Kuva: Markku Juhola.

Tieto Hyvän korjauksen valtakunnallisesta palkinnosta otettiin vastaa lämmöllä Haminankylän Nuorisoseurassa.

– Korjaushankkeemme kestää noin kahdeksan vuotta, sillä jatkammekin vielä. Yksin tällaisesta urakasta emme olisi selvinneet. Seurantalon ja sen ympäristön korjauksen mukana tuli paljon muutakin hyvää. Varoja ja talkoolaisia saadaksemme miettimään monenlaista uutta toimintaa. Yllättäen se vei yhteistyöhön eri järjestöjen kanssa, iloitsee seuran puheenjohtaja Markku Juhola.

Haminankylän seurantalolla on tarjolla toimintaa kaikille sukupolville ja siellä järjestävät tapahtumia myös esimerkiksi partiolaiset.

Hyvän korjauksen palkinto kannustaa perinteiseen korjaustapaan

Seurantaloasiain neuvottelukunta myöntää Hyvän korjauksen tunnustuspalkinnon joka toinen vuosi seurantalolle, jota on korjattu perinteitä ja rakennuksen historiaa kunnioittaen, hyvän korjaustavan mukaan ja joka on korjauksen tuloksena käyttäjien kannalta hyvin toimiva. Suomen Kotiseutuliiton yhteydessä toimiva Seurantaloasiain neuvottelukunta on seurantaloja omistavien yhdistysten keskusjärjestöjen perustama yhteistyöelin, jossa ovat mukana myös opetus- ja kulttuuriministeriön, ympäristöministeriön ja Museoviraston sekä Kuntaliiton edustajat.

Hyvän korjauksen palkinnon lisäksi myönnettiin kaksi kunniamainintaa hyvin korjatuille seurantaloille Pedersöressä, Kållby Samlingshus rf:lle sekä Lepplax byaförening rf:lle. Vuonna 2018 palkinnon jakaminen on myös osa kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta.

Lisätietoja Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuilta.