Hyppää sisältöön

Hae avustuksia rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön hoitoon

Uutinen 3.10.2018 klo 9.40
Rakennusten entistämisavustusta myönnettiin Putkilahden kyläseura ry:lle Sinisen koulun peltikatteen uusimiseen. Kuva: Osmo Weijo.
Rakennusten entistämisavustusta myönnettiin vuonna 2016 Putkilahden kyläseura ry:lle Sinisen koulun peltikatteen uusimiseen. © Kuva: Osmo Weijo.

 

Lokakuu on oivallinen aika suunnitella ja hakea avustuksia rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön hoitoon. Avustusten avulla toteutettavilla korjauksilla ja hoidolla yhteinen kulttuuriperintö pidetään hyvässä kunnossa ja säilytetään myös jälkipolville. Ajoissa suunnitellut ja tehdyt korjaukset ja hoito ovat kannattavia ja usein myös helpompia kuin viime tingassa tehty hätäremontti tai -raivaus.

Tällä viikolla 1.10. alkoi haku useisiin Museoviraston jakamiin kulttuuriympäristön hoidon avustuksiin. Marraskuun alkuun mennessä voi hakea avustusta rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen ja korjaamiseen sekä muinaisjäännösten ja maailmanperintökohteiden hoitoon. Hakuaika päättyy 2.11.2018.

Avustuksia korjaamiseen ja hoitamiseen

Entistämisavustuksia myönnetään rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla suojeltuihin kohteisiin tai muihin merkittäviin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista. Entistämisavustuksia voivat hakea myös rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten yksityiset omistajat.

Maailmanperintöavustuksia myönnetään sellaisiin tutkimus-, suunnittelu-, hoito- ja korjaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksensa arvoisena. Avustuksia voivat hakea maailmanperintökohteiden ja niillä sijaitsevien rakennusten omistajat.

Muinaisjäännösten hoitoavustuksilla puolestaan edistetään kiinteiden muinaisjäännösten säilymistä ja tunnistamista tukemalla alueiden maisemanhoitoa ja kohteiden merkitsemistä.

Kesällä 2014 Rovaniemen kotiseutumuseolla korjattiin pärekattoja. Kuva: Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.
Kesällä 2014 Rovaniemen kotiseutumuseolla korjattiin pärekattoja. © Kuva: Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.

Valmistaudu ajoissa sähköiseen hakuun

Museoviraston kulttuuriperinnön kunnossapitoon ja siihen liittyvään toimintaan jaettavien valtionavustusten kokonaisuus uudistettiin viime vuonna. Avustukset haetaan nykyään sähköisen asiointiliittymän kautta. Sähköisessä haussa tarvittavat yhteisöjen Katso-tunnukset kannattaa hankkia hyvissä ajoin valmiiksi, jos tarkoituksena on hakea avustusta tänä syksynä tai alkuvuodesta 2019. Yksityishenkilöt tunnistautuvat pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella, eivätkä tarvitse erillisiä tunnuksia.

Loka-marraskuussa haettavana olevien avustusten lisäksi loppuvuonna ja alkuvuodesta tulevat hakuun esimerkiksi ELY-keskusten avustukset rakennusperinnön hoitoon. Kannattaa seurata ilmoittelua ja olla valmiina suunnitelmien kanssa, kun haut avautuvat.

Tutustu tarkemmin Museoviraston avustuksiin

 

Lisää aiheesta tässä palvelussa: