Hyppää sisältöön

Hae avustuksia rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön hoitoon

Uutinen 13.9.2017 klo 9.40
Rakennusten entistämisavustusta myönnettiin Putkilahden kyläseura ry:lle Sinisen koulun peltikatteen uusimiseen. Kuva: Osmo Weijo.
Rakennusten entistämisavustusta myönnettiin vuonna 2016 Putkilahden kyläseura ry:lle Sinisen koulun peltikatteen uusimiseen. © Kuva: Osmo Weijo.

 

Syyskuu on oivallinen aika suunnitella ja hakea avustuksia rakennusperinnön ja kulttuuriympäristön hoitoon. Avustusten avulla toteutettavilla korjauksilla ja hoidolla yhteinen kulttuuriperintö pidetään hyvässä kunnossa ja säilytetään myös jälkipolville. Ajoissa suunnitellut ja tehdyt korjaukset ja hoito ovat kannattavia ja usein myös helpompia kuin viime tingassa tehty hätäremontti tai -raivaus.

Syyskuussa haettavana olevan seurantalojen korjausavustuksen lisäksi tällä viikolla 15.9. alkaa Museoviraston jakamien rakennusten entistämisavustusten haku. Entistämisavustuksia rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten korjaamiseen voivat hakea myös rakennusten yksityiset omistajat.

Kesällä 2014 Rovaniemen kotiseutumuseolla korjattiin pärekattoja. Kuva: Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.
Kesällä 2014 Rovaniemen kotiseutumuseolla korjattiin pärekattoja. © Kuva: Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry.

Valmistaudu ajoissa sähköiseen hakuun

Tänä vuonna Museoviraston kulttuuriperinnön kunnossapitoon ja siihen liittyvään toimintaan jaettavien valtionavustusten kokonaisuus on uudistettu ja avustuksia esittelevät verkkosivut samalla päivitetty. Avustukset haetaan sähköisesti tästä syksystä alkaen. Sähköisessä haussa tarvittavat yhteisöjen Katso-tunnukset kannattaa hankkia hyvissä ajoin valmiiksi, jos tarkoituksena on hakea avustusta tänä syksynä tai alkuvuodesta 2018. Yksityishenkilöt tunnistautuvat pankkitunnuksillaan, eivätkö tarvitse erillisiä tunnuksia.

Syys-lokakuussa haettavana olevien avustusten lisäksi loppuvuonna ja alkuvuodesta tulevat hakuun esimerkiksi avustukset muinaisjäännösten, kulttuuriympäristö- ja maailmanperintökohteiden hoitoon sekä ELY-keskusten avustukset rakennusperinnön hoitoon. Kannattaa seurata ilmoittelua ja olla valmiina suunnitelmien kanssa, kun haut avautuvat.

Tutustu tarkemmin Museoviraston avustuksiin

 

Lisää aiheesta tässä palvelussa: