Gustavsvärn – monien vaiheiden majakkasaari

Uutinen 27.11.2018 klo 9.16
Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaari on nähnyt monta historiallista vaihetta. Kuva Pekka Väisänen.
Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaari on nähnyt monta historiallista vaihetta. © Kuva: Pekka Väisänen.

 

Kallioinen Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaari Hangon edustalla on nähnyt paljon: ruotsalaisten linnoitusvaiheen 1700-luvulla, venäläisen kauden 1800-luvulla ensimmäisine majakoineen, hiljentyvän elämän sotien jälkeen sekä viime vuosien uuden kukoistuksen Suomen Majakkaseuran isännöimänä. Kiehtovan saaren tarina kertoo esimerkiksi merenkulun, tekniikan ja liikenteen kehitystä Itämerellä.

Gustavsvärnin historia on sen ensimmäisen majakan 150-vuotisjuhlien kunniaksi koottu nyt ensi kertaa yksiin kansiin. Kattavan teoksen Gustavsvärn – Hangon linnoitus- ja majakkasaari on toimittanut tietokirjailija Johanna Pakola yhdessä Suomen Majakkaseuran työryhmän kanssa.

Uusi kukoistus talkoiden ja tapahtumien näyttämönä

Ruotsalaiset linnoittivat Gustavsvärnin 1700-luvun lopulla osana Hangon linnoitusta, joka suojasi Hangon satamaan vievää meriväylää. Linnoitus päätyi 1800-luvulla venäläisille, jotka räjäyttivät sen vähäisen sotilaallisen merkityksen ja korkeiden kustannuksien vuoksi vuonna 1854. Vuonna 1868 saarelle rakennettiin ensimmäinen majakka ohjaamaan laivojen kulkua Hangon edustalla ja mukana saapuivat majakanvartijoiden perheet ja vilkas elämä.

1900-luvun jälkipuoliskolla toiminta saarella hiipui, kunnes Suomen Majakkaseura aloitti Gustavsvärnin isäntänä vuonna 2005. Saarella sijaitseva sumusireeninhoitajan talo kunnostettiin ja Gustavsvärn palasi tapahtumien ja toiminnan näyttämöksi.

Tuoreen kirjan kuvitukseksi on saatu harvinaisia kuvia ja piirroksia Suomen ja Ruotsin arkistoista. Näyttävää kirjaa elävöittävät taiteilija-kuvittaja Sirpa Hammarin kuvat, jotka visualisoivat saaren elämää eri aikoina. Kirjaa värittävät myös viimeisten majakanvartijoiden perheiden muistot elämästä saarella.

Gustavsvärn-kirja
 

Majakat esillä myös elokuvassa ja kiertueella

Gustavsvärn on kirjan lisäksi esillä myös Majakkaseuran elokuvassa Tulitornit. Suomenlahden majakoista kertovaa elokuvaa esitetään Majakkaseuran elokuvakiertueella yli 30 paikkakunnalle, ja sen yhteydessä on myös mahdollista hankkia tuoretta teosta Gustavsvärnistä. Julkaisua voi lisäksi tiedustella Majakkaseuralta osoitteesta: julkaisut@majakkaseura.fi.

Johanna Pakola (toim.) 2018: Gustavsvärn. Hangon linnoitus- ja majakkasaari. Suomen Majakkaseura – Finlands Fyrsällskap ry. ISBN 978-952-94-1087-3.