Eurooppalaisten maisemien juhlavuosi: osallistu Instagramissa ja valmistaudu valokuvakilpailuun

Uutinen 7.9.2020 klo 9.00
Soutuvene venevajassa. Avoimista ovista näkyy järvimaisema.
Millaisissa maisemissa sinä liikut? Jaa kuvasi Instagramissa ja osallistu kilpailuun!
© Kuva: Hanna Hämäläinen

Arkimaisemakuvat jakoon Instagramissa

Kansallispuistoja, mökkirantaa, kaupungin keskustaa - ihailitko kesäomalla monenlaisia maisemia? Nyt on aika kiinnittää huomiota arjen maisemiin ja osallistua #arkimaisema -valokuvakampanjaan! 

Osallistu valokuvaamalla kotikulmiasi, näkymiä työmatkasi varrella ja muita arkimaisemiasi. Jaa kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Voit liittyä myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema. Osallistumalla kampanjaan voit osoittaa arvostusta lähiympäristöllesi ja kertoa sinulle tärkeistä paikoista. 

Juhli maisemapäivää 20.10. osallistumalla valokuvakilpailuun

Ympäristöministeriö järjestää kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi myös valokuvakilpailun, jonka teemana on ”Maisemapäivä 2020”.

Missä sinä vietät kansainvälistä maisemapäivää 20.10.2020? Kuuluuko päivääsi metsäpolku, parkkipaikka, peltosarka, avokonttori, koulun piha, rantaryteikkö, syksyinen puutarha, auringonlasku vai venevalkama?  

Osallistu kilpailuun kuvaamalla maisemia 20.10.2020. Kilpailukuvat voi lähettää 20.10. - 25.10.2020 välisenä aikana osoitteessa:

Tuomaristo arvioi kuvat ja voittaja palkitaan 500 € lahjakortilla Rajala Pro Shopiin. Joukko muita tuomariston mielestä parhaimpia kuvia palkitaan kirjapalkinnoin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriön ikkunoihin ja mahdollisesti sen järjestämiin tilaisuuksiin sekä kilpailun verkkosivuille. Tutustu kilpailun sääntöihin sivulla.

•    Kansainvälinen maisemapäivä ja valokuvakilpailun säännöt

Maisemakävelylle

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan valokuvakilpailun lisäksi muun muassa Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin maisemakävelyin. Kansainvälisen maisemapäivän verkkosivuilta löydät myös vinkkejä maisemapäivän viettoon, muun muassa linkkejä valmiiksi suunniteltuihin kävelyreitteihin, joilla voi lähteä omatoimisesti tutustumaan maisemiin.

Järjestävät tahot

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tänä vuonna neljättä kertaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Eurooppalainen yleissopimus maisemien turvana

Kansainvälinen maisemapäivä liittyy Euroopan neuvoston Eurooppalaisen maisemayleissopimukseen, jonka tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella kaikenlaisia maisemia. Maisemayleissopimukseen kuuluvat sekä kauniit että arkiset maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungeissakin. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2006.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi

Lue aiheesta lisää