Hyppää sisältöön

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien avajaisissa juhlittiin kulttuuriperinnön omakohtaisuutta ja kansainvälisyyttä

Uutinen 13.2.2018 klo 12.55
yleisöä
© Kuva: Elina Kuismin

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2018 on Tunne perintösi, jaa tarinasi. Teemavuoden avajaisjuhla kokosi yli sata kulttuuriympäristön ystävää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasaliin 7.2.2018.

Ministeri Kimmo Tiilikainen kannusti nostamaan lähiympäristön ja jokaisen omat juuret keskiöön kulttuuriperintövuonna

tiilikainen
© Kuva: Elina Kuismin

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen avasi tilaisuuden ja teemavuoden kertomalla omia tarinoitaan kulttuuriperinnöstä ja kannusti niiden myötä kaikkia olemaan aktiivisia ja hyödyntämään omia juuria ja kotiseudun tarinoita.

Ministeri toi esiin myös rakennetun ympäristön tärkeyden. Hänen kotiseudullaan Saimaan rannalla sijaitseva seurantalo kaipasi korjaamista ja Tiilikainen oli järjestänyt talolla omat syntymäpäivänsä ja sen yhteydessä lahjakeräyksen talon katon korjaamiseen. Viime kesänä katto oli korjattu – nykyinen sukupolvi onnistui säilyttämään ja uudistamaan menneiden sukupolvien rakentaman tärkeän osan kylän kulttuuriperintöä. Esimerkki kannustaa tuomaan esille oman lähiympäristön tärkeitä paikkoja ja myös osallistumaan Seurantalopäivään, joka on osa kulttuuriympäristöpäiviä. Avajaispuhe on katsottavissa täällä.

Tänä vuonna kaikki Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat ovat myös osa kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Euroopan Unionin yhteisenä teemavuonna Suomessa nostetaan esiin erityisesti osallisuus kulttuuriperintöön – ja tätä kulttuuriympäristöpäivien avoimet yleisötapahtumat hienosti toteuttavat. Tutustu Museoviraston tekemään esittelyyn täällä.

Historiantutkija Miika Tervonen purki myyttiä suomalaisista yhden kulttuurin kansana

Tilaisuuden asiantuntijapuheenvuoro herätti miettimään, mitä pidämme suomalaisena ja mikä saa meidät ajattelemaan, että Suomi olisi kulttuurisesti yhtenäinen maa. Dosentti Miika Tervonen otti esiin esimerkiksi suomalaisen perunan ja suomalaisen tervan kansainvälisen historian: Eteläamerikkalainen ruokakasvi peruna tuli meille saksalaisten peltiseppien mukana ja yleistyi meillä vasta 1700-luvulla. Kainuulainen tervateollisuus puolestaan mahdollisti brittiläinen laivan- ja sen myötä imperiumin rakentamisen.

— Suomi on aina ollut liikkuva, monien kulttuurien maa ja vuosisatojen ajan tiiviisti kytkeytynyt verkottuneeseen ihmiskunnan historiaan. Suomella on katkeamaton etnisen ja uskonnollisen monimuotoisuuden, sekä muuttoliikkeen historia. Olemme myös kielellisesti monimuotoisia: rannikolla on puhuttu ruotsia, itärajalla inkerin ja karjalan murteita, Lapissa eri saamelaiskieliä ja meänkieltä.

Tervosen puheenvuoron pohjalta oma kulttuuriympäristö ja historia on helppo nähdä eurooppalaisena kulttuuriperintönä. Katso Miika Tervosen puheenvuoro täällä.

Teemavuonna kerätään muistoja lapsuuden ympäristöistä ja tarinoita kestävästä kehityksestä

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tervehdyksen toi pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen. Kulttuuriympäristöpäiville voi tänä vuonna osallistua myös jakamalla tarinansa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Pääajankohdan aikaan 3. – 9.9. käynnissä on kirjoituskilpailu kestävästä kehityksestä ja Lasten valtakunnat -keruu, jossa kerätään muistoja lapsuudesta, jota on eletty kotien ja koulun ulkopuolella, aikuisten katseilta piilossa. Tutustu täällä keruisiin ja muihin tapoihin osallistua kulttuuriympäristöpäiville.

Suomalainen lasten ja nuorten kilpailu laajenee Eurooppaan

Avajaisjuhlassa palkittiin lasten ja nuorten Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voittajaryhmä, Keravanjoen koulun kansainvälisyysluokka 7D. Nuorten tekemä video keravalaisesta kivisillasta oli hieno esimerkki siitä, kuinka kulttuuri- ja luonnonympäristö eivät ole toisistaan erilliset, vaan kietoutuvat toisiinsa. Voittajat kertoivat työtä tehdessä oppineensa arvostamaan luontoa ja editoimaan videoita. Lue juttu kilpailusta täällä.

Tänä vuonna suomalainen innovaatio kansainvälistyy: Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun pohjaava, kaikkien kulttuuriympäristöpäiviä järjestävien Euroopan maiden yhteinen Heritage Makers Storytelling Experience järjestetään ensimmäistä kertaa tänä keväänä.

voittajat
Keravanjoen koulun oppilaat kertoivat kilpailutyön tekemisestä. © Kuva: Elina Kuismin

Tunne perintösi, jaa tarinasi - Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemavuosi: