Euroopan kulttuuriperintöpalkinnoista kilpailee yhdeksän ehdotusta Suomesta

Uutinen 24.11.2016 klo 15.51

Maailmankuulu oopperalaulaja ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo jakaa palkinnot 13.5.2017 Turussa yhdessä EU-komissaari Tibor Navracsicsin kanssa. Palkintojuhla on osa isoa eurooppalaista kulttuuriperintötapahtumaa European Heritage Congress, joka järjestetään Turussa 10.–14. toukokuuta 2017 osana itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Suomesta lähetettiin yhdeksän ehdotusta kilpailemaan Euroopan unionin ja Europa Nostran tämän vuoden kulttuuriperintöpalkinnoista. Useat kilpailuehdotukset ovat ansiokkaasti edistäneet kulttuuriympäristön hoitamista, kuten rakennusperinnön ja maisemien säilyttämistä ja niihin liittyvän aineettoman kulttuuriperinnön tunnettuutta.

 

lutherkirkko1
Luther-kirkko © Kuva: Olli Häkämies

Luther-kirkon konservointi

 

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry rakennutti uusgoottilaisen rukoushuoneen Helsinkiin Fredrikinkadulle vuonna 1894 K.A.Wreden suunnitelmien mukaan. Kirkko on ollut purku-uhan alla, rakennuksessa on toiminut ravintoloita, mutta nyt yhdistys on kunnostanut sen ja se on avattu toukokuussa 2016 uudelleen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

 

ahlstromkiinteistot
A. Ahlström Kiinteistöt Oy huolehtii Noormarkun ruukista. © Kuva: Tiina Rajala

Ahlström Kiinteistöt Oy kilpailee sarjassa Yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautunut toiminta

 

Ahlström Kiinteistöt Oy vastaa ja huolehtii kulttuuri- ja teollisuusperinnön vaalimisesta sekä arkkitehtonisen perinnön säilymisestä Noormarkun ruukissa.

 

 

metsiinkadonneet
Metsiin kadonneet © Kuva: Päivi Maaranen

Metsiin kadonneet – Valtion metsien kulttuuriperintökohteiden inventointi 2010–2015

 

Metsähallitus toteutti valtion monikäyttömetsissä vuosina 2010–2015 Suomen historian laajimman kulttuuriperintöinventointihankkeen, jossa talouskäytössä olevia metsiä sekä kitu- ja joutomaita inventoitiin yhteensä lähes neljän miljoonan hehtaarin verran.

 

 

malminkentta
Malmin lentokentän rakennus © Kuva: Sampo Kiviniemi

Lex Malmi: kansalaisaloite laiksi Helsinki-Malmin lentoaseman säilyttämisestä ilmailukäytössä

 

Lex Malmi on toiseksi nopeimmin eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 kansalaisen kannatuksen kerännyt kansalaisaloite Suomessa. Aloite on edistänyt merkittävästi tietoisuutta ilmailuun liittyvän kulttuuriperinnön merkityksestä Suomessa.

 

 

elavaperinto
Elävän perinnön wikiluettelo © Kuvakaappaus wikiluettelosta

Elävän perinnön Wikiluettelo

 

Museoviraston Elävän perinnön wikiluettelo on matalan kynnyksen työkalu aineettoman kulttuuriperinnön näkyväksi tekemiseksi Suomessa. Wikiluettelo on alusta, jossa kulttuuriperintöyhteisöt voivat esitellä heille tärkeää aineetonta ja elävää perinnettä.

 

 

Casagrandentalo
Virtuaalinen rekonstruktio Casagrandentalosta. © Kuva: Timo Korkalainen

Virtuaalinen ikkuna Casagrandentalon rakennushistoriaan

 

Turussa sijaitseva, muinaismuistolain nojalla suojeltu Casagrandentalo on yhtenä pilottikohteena MIRACLE-hankkeessa, jossa tutkitaan yhdistetyn todellisuuden (Mixed Reality) käyttöä kulttuurikohteissa ja historian tekemistä näkyväksi rekonstruktion ja tarinan keinoin.

 

Lisäksi kilpailussa ovat mukana Suomesta Sotasampo -digitointihanke, Helsingin Sanomain Säätiön sananvapausohjelma ja Paavo Nurmi Games. Lue lisää Europa Nostra Finlandin sivulta.