Ensi vuonna mennään luontoon yhdessä

Uutinen 22.11.2016 klo 11.49

Luontoon yhdessä on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2017. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään joka syksy 50 maassa ympäri Eurooppaa.

luontoonyhdessa1

Ensi vuonna mennään luontoon yhdessä! © Kuva: Jonina Vaahtolammi

Jokaisella ihmisellä on kulttuurinen luontosuhde

Kulttuuriympäristöpäivillä juhlistetaan vuonna 2017 ihmisen luontosuhteen kulttuurista perustaa. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna päästään siis tarkastelemaan, kuinka luonto ja kulttuuri kohtaavat meillä.

Luonto voi olla luovuuden lähde, virkistäytymisen paikka ja identiteetin rakentaja. Miltei kaikki luontokohteet ovat kulttuuriympäristöä, joissa näkyy tavalla tai toisella ihmisen toiminnan vaikutus. Luontoon yhdessä -teemavuonna nostetaan esiin muun muassa kaupunkiluonto, kotipihat, kansallispuistot, perinnebiotoopit, ympäristöön liittyvä elävä kulttuuriperintö ja ympäristötaide.  

Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta alkaa Suomen luonnon päivänä 26.8.2017 ja jatkuu syyskuun toiseen viikonloppuun 10.9.2017. Voit osallistua tapahtumaan, järjestää tapahtuman tai juhlia omin päin.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin osallistuu vuosittain yli 20 miljoonaa ihmistä. Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on huomata lähiympäristön arvot ja nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä. Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille maille ja Euroopassa juhlitaan koko ensi vuosi teemalla Heritage and Nature.

Suomessa järjestetään joka vuosi noin 200 tapahtumaa. Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville. Edellisvuosina yhdistykset, museot, koulut ja monet muut toimijat ovat järjestäneet esimerkiksi avointen ovien päiviä, näyttelyitä, talkoita ja opastettuja kierroksia. Suomen tapahtumakalenterin www.kulttuuriymparistopaivat.fi lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry. Vuoden 2017 päivät järjestetään yhteistyössä Suomen Luonnon päivien kanssa.

Lue lisää:

www.kulttuuriymparistopaivat.fi
www.europeanheritagedays.com