Hyppää sisältöön

Elämää Vaaleanpunaisessa talossa – päiväkotitoiminta jatkaa vanhan sairaalarakennuksen historiaa

Päiväkoti Vaaleanpunainen talo.
Päiväkoti Vaaleanpunainen talo. © Kuva: Liisa Horppila-Jämsä.

 

Valtion virastotalon kanssa samassa korttelissa sijaitsevat vanhasta puu-Jyväskylästä muistuttavat entiset sairaalarakennukset. Kun Cygnaeustalon virkamiehet saapuvat aamuisin työpaikalle, vievät vanhemmat samaan aikaan lapsiaan hoitoon viereiseen päiväkoti Vaaleanpunaiseen taloon. Iltapäivällä virastotalon parkkipaikalle kantautuvat päiväkodin pihalla ulkoilevien lasten iloiset äänet.

Päiväkoti Touhula Vaaleanpunainen talo toimii arkkitehti Josef Stenbäckin v. 1888 suunnittelemassa uusrenesanssirakennuksessa. Päiväkotitoimintaa talossa on ollut kolmisen vuotta ja se on uusin luku talon pitkässä tarinassa. Sairaalatoiminnan loputtua rakennus oli Keski-Suomen lääninhallituksen ja sen seuraajaorganisaatioiden käytössä. Nyt virkamiesten auditorion paikalla on päiväkodin iso ja valoisa monikäyttötila.

Päiväkoti Vaaleanpunaisen talon johtaja Hanna Leveelahti.
Päiväkoti Vaaleanpunaisen talon johtaja Hanna Leveelahti. © Kuva: Liisa Horppila-Jämsä.

Jaetut muistot

Päiväkodin johtaja Hanna Leveelahden mukaan rakennus tunnetaan Jyväskylässä hyvin. Monilla vanhoilla jyväskyläläisillä, myös päiväkotilasten vanhemmilla ja isovanhemmilla, on rakennukseen liittyviä henkilökohtaisia muistoja. Joku on saattanut olla siellä aikoinaan polvileikkauksessa, joku toinen puolestaan kutsunnoissa. Nyt suvun pienimmät ovat siellä päivähoidossa. Taloon liittyviä muistoja on jaettu päiväkodin tapaamisissa.

– Persoonallinen, ei laitosmainen, kotoisa ja lämmin talo, jolla on oma luonne, luettelee Hanna Leveelahti vanhan talon hyviä puolia. Välillä vaaditaan toki luovuutta, jotta arki saadaan rullaamaan tiloissa, joita ei ole alun perin suunniteltu päiväkodiksi. Tilat ovat kuitenkin muuntuneet hyvin taide- ja kulttuuripainotteisen päiväkodin käyttöön.

– Teemme lasten kanssa myös paljon retkiä lähiympäristöön, taidenäyttelyihin, museoihin, kirjastoon ja puistoihin. Myös Vaaleanpunaisen talon pihaan rajautuva pieni Kalevi Kivistön puisto tarjoaa lapsille turvallisen lähileikki- ja eväsretkipaikan.

Vaaleanpunainen tulevaisuus

Hanna Leveelahti toteaa, että kun tilat ovat jokapäiväiset ja tutut, paikan ainutlaatuisuus unohtuu helposti.

– Olisi mukava tietää enemmän talon historiasta ja jakaa sitä lapsille ja henkilökunnalle. Usein on mietitty esimerkiksi joitain yksityiskohtia. Miksi salin katon rajassa on iso ikkuna ja käytävän varren ovien pielissä punaiset valolamput? Keski-Suomen museon asiantuntijoilta voisi kysyä tietoa rakennuksen historiasta.

Tulevaisuus Vaaleanpunaisessa talossa näyttää hyvältä. Rakennuksen kunnossapidosta vastaa sen omistaja Keski-Suomen Kiinteistösijoitus Oy. Tänä kesänä talo sai pintaansa uuden vaaleanpunaisen maalikerroksen. Päiväkotitoiminta on uusin vaihe historiallisen rakennuksen elinkaaressa ja hyvä esimerkki kulttuuriympäristön onnistuneesta tuotteistamisesta.

Liisa Horppila-Jämsä, ylitarkastaja, Keski-Suomen ELY-keskus, Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä (MAKU)

Elinvoimainen kulttuuriympäristö tarvitsee joka päivä tekijänsä. Kulttuuriympäristön onnistujat –juttusarja esittelee keskisuomalaisia kulttuuriympäristön onnistujia, heitä, jotka innostuneesti ja onnistuneesti toimivat kulttuuriympäristöissä ja ylläpitävät niiden arvoja.

#EuropeForCulture #kulttuuriympäristö #kulttuuriympäristönonnistujat #kulttuuriympäristöpalkinto #kulttuuriympäristösitomus #sitoumus2050 #kulttuuriympäristöryhmä

Julkaistu 9.10.2018 klo 9.43, päivitetty 10.10.2018 klo 14.50