Hyppää sisältöön

Avustuksia tarjolla maailmanperintökohteille, paikallismuseoille ja aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Uutinen 14.9.2018 klo 10.00
Vanha Rauma on yksi Suomen maailmanperintökohteista, joiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin voi nyt hakea avustusta.
Vanha Rauma on yksi Suomen maailmanperintökohteista, joiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin voi nyt hakea avustusta. © Kuva: Liisa Lohtander.

 

Lokakuun puoleen väliin asti voi hakea avustuksia maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, paikallismuseoiden hankkeisiin tai aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Avustuksia haetaan Museoviraston asiointipalvelussa. Hakemukset tulee jättää 19.10.2018 klo 15.00 mennessä.

Avustuksia Suomen upeille maailmaperintökohteille

Avustuksia maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin voi hakea maailmanperintöluettelossa olevien kulttuuriperintökohteiden yhteistyö-, tutkimus- ja kehittämishankkeille sekä hankkeille, jotka edistävät maailmanperintötietoisuutta. Suomessa on kuusi Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksyttyä kulttuuriperintökohdetta: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki sekä Struven ketju.

Avustusta maailmaperintökohteiden hankkeille voi hakea kunta, yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö. Tukea hakevien hankkeiden tulee toteuttaa maailmanperintöstrategian linjauksia. Vuonna 2017 avustus myönnettiin 5 hankkeelle, yhteensä 99 000 euroa.

Paikallismuseot kulttuuriperintöä vaalimassa

Suomessa on lähes 1000 paikallismuseota, jotka vaalivat paikallista kulttuuriperintöä ja tarjoavat kiinnostavia palveluita ja tapahtumia omalla alueellaan. Paikallismuseoiden hankkeisiin myönnettävien avustusten tavoitteena on tukea näiden ei-ammatillisesti hoidettujen museoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä. Avustusta voidaan myöntää myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen.

Avustuksia voidaan myöntää kuntien, yhdistysten ja säätiöiden ylläpitämille museoille. Vuonna 2018 paikallismuseoille myönnettiin avustus 108 hankkeeseen, yhteensä 596 000 euroa.

Avustuksia myös aineettomaan kulttuuriperintöön

Uutena avustusmuotona Museovirasto jakaa avustuksia myös aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Avustuksen jakamisen tavoitteena on edistää Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa ja levittää siitä tietoisuutta. Sopimus korostaa yhteisöistä lähtevän toiminnan merkitystä, perinteen suojelua ja siirtämistä sekä perinteiden moninaisuutta. Avustusten jakaminen onkin yksi keino laajentaa yhteisöjen mahdollisuuksia osallistua aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaiseen toimintaan. Avustusta voi hakea kunta, yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö.

Lisätietoja ja tarkemmat hakuohjeet Museoviraston verkkosivuilta.