Hyppää sisältöön

Avustuksia maailmanperintökohteille ja paikallismuseoille

Uutinen 2.11.2017 klo 12.02
Vanha Rauma rakennuksia
Avustusta voi hakea esimerkiksi Vanhan Rauman rakennusten hoitoon. © Kuva: Liisa Lohtander.

 

Joulukuun puoleen väliin asti Museovirastosta voi hakea avustusta maailmanperintökohteiden hoitoon ja paikallismuseoiden hankkeisiin.

Suomessa on kuusi kulttuuriperintökohdetta Unescon maailmanperintöluettelossa: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki ja Struven ketju. Maailmanperintökohteiden hoitoavustuksia myönnetään ensisijaisesti toimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksen arvoisena. Avustuksia voivat hakea maailmanperintökohteiden ja niillä sijaitsevien rakennusten omistajat.

Avustuksilla tuetaan erityisesti kohteiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien laatimista sekä niiden uhanalaisten osien säilymistä, joissa omistajan intressi on vähäinen. Lisäksi avustetaan rakennusten säilymistä turvaavien teknisten järjestelmien suunnittelua ja toteuttamista, esimerkiksi palo- ja murtoturvallisuushankkeita.

Paikallismuseoita tuetaan kokoelmien hallinnassa ja tiedon levittämisessä

Paikallismuseoiden hankkeisiin myönnettävien avustusten tavoitteena on tukea ei-ammatillisesti hoidettujen museoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä. Avustuksia myönnetään myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen. Avustuksia myönnetään kuntien, yhdistysten ja säätiöiden ylläpitämille museoille.

Museoviraston avustukset haetaan nykyisin sähköisesti ja hakijoiden on tunnistauduttava avustuspalvelussa. Yksityishenkilö voi tunnistautua pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella, yhteisöt, kuten kunnat, yhdistykset ja säätiöt, puolestaan Katso-tunnuksella. Katso-organisaatiotunnistus on Väestörekisterikeskuksen maksuton palvelu organisaatioiden tunnistamiseen sähköisessä asioinnissa. Avustuksista kiinnostuneita yhteisöjä kehotetaankin varmistamaan mahdollisimman pian, että heillä on voimassa oleva Katso-tunnus, tai hankkimaan sellainen.

Molempien avustusten hakuaika päättyy 15.12.2017 klo 15.00.

Lisätietoja
maailmanperintökohteiden hoitoavustuksista: mpavustus@museovirasto.fi
avustuksista paikallismuseoiden hankkeisiin: museoavustus@museovirasto.fi ja puh. 0295 33 6006 ja 0295 33 6012

Maailmanperintökohteiden hoitoavustus Museoviraston verkkosivuilla
Avustus paikallismuseoiden hankkeisiin Museoviraston verkkosivuilla
Avustusten sähköinen hakeminen