Arkimaisema -valokuvakisan voittajat on valittu

Uutinen 4.11.2019 klo 15.59

Arkimaisema-valokuvakilpailun vuoden 2019 parhaat kuvat on valittu. Kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi 20.10. järjestetyssä kilpailussa havainnoitiin veden roolia maisemassa.

Kilpailun tuomariston mukaan kilpailuun osallistuneissa kuvissa oli kuvattu vettä maisemassa kekseliäästi ja monipuolisesti. Voittajakuvissa korostuvat arkinen maisema ja siihen liittyvät ihmisläheiset havainnot. Kaikissa palkituissa kuvissa myös vesi eri olomuodoissaan näyttäytyy voimakkaan elämyksellisenä elementtinä, olipa sitten kysymys ikkunan pisaroista, lähimaisemaa heijastavista lätäköistä tai horisonttiin ulottuvasta ulapasta. Kilpailuun lähetettiin kuvia sekä kulttuuri- että luonnonmaisemista. Kansainvälisen maisemapäivän ja sen myötä myös kilpailun teemana oli vesi ja arkimaisema.

Tuomariston valitsemat neljä parasta kuvaa ovat:

Tanja Härmä (@mantaharma) vangitsi tuomariston mukaan kuvassaan hienosti lätäköstä heijastuvan arkisen maiseman.

Veteen heijastuva kuva nostureista.

© Tanja Härmä

NImimerkki @tanjamh:n kuvassa on urbaania sykettä sateisessa Helsingissä. Vesi ja sade nähdään kuvassa esteettisenä elementtinä.

Sateinen urbaani maisema.

© @tanjamh

Olli Rostin (@ollirosti) kuvassa yhdistyvät moderni (arkkitehtuuri) ja iäinen (vesielementti), houkuttaen iltakävelylle arkimaisemaan. Tuomaristo kehuu kuvan valonkäyttöä ja sommittelua on taitavaksi.

Valaistu silta.

© Olli Rosti

Hertta Erkkilän (@_hrt747_)  kuva saa tuomaristolta kiitosta yllättävästä ja mielenkiintoisesta kuvakulmasta.

Sateinen kuva maaseutu-maisemasta, jossa on kolme punaista rakennusta.

© Hertta Erkkilä

Voittajakuvista kaksi palkittiin valokuvaaja I. K. Inhan jäljille johdattavalla, Veikko Neuvosen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaan toimittamalla kirjalla I. K. Inha toiveiden mailla ja kaksi Ritva Kovalaisen Kiero ja villiintynyt -valokuvakirjalla.

Arkimaisemia kuvattiin ahkerasti maisemapäivänä

Kilpailuun osallistuttiin kansainvälisen maisemapäivän 20.10. aikana Instagramissa yli tuhannella kuvalla. Tuomaristo kuvaili voittajien valitsemista haastavaksi, sillä palkitsemisen arvoisia kuvia olisi ollut paljon enemmänkin.

Maisemapäivän valokuvakilpailua edelsi syyskuussa alkanut valokuvakampanja, jossa kannustettiin kuvaamaan veden roolia arjen maisemissa ja jakamaan kuvat #arkimaisema-tunnisteella Instagramissa. Kampanja selvästi innosti maisemien kuvaamiseen, koko kampanjan aikana #arkimaisema-tunnisteelle kertyi yli 3000 kuvaa. 

Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua. Vesi ja arkimaisema -teemalla haluttiin korostaa tänä vuonna erityisesti veden merkitystä maisemassa. Valokuvakilpailun lisäksi maisemapäivän kunniaksi järjestettiin myös ohjattuja maisemakävelyjä Uudeltamaalta Lappiin.

Kansainvälisen maisemapäivän taustalla Eurooppalainen maisemayleissopimus

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain Euroopan neuvoston aloitteesta. Tänä vuonna kansainvälistä maisemapäivää vietettiin kolmatta kertaa. Päivää vietetään kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Sopimukseen kuuluu Suomen lisäksi 38 maata.

Suomessa maisemapäivän järjestivät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana olivat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Kansainvälinen maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja:

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi


Aihealue: