Aikahyppy kansallismaisemassa

Uutinen 19.2.2018 klo 13.29

Lasten ja nuorten Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa. Kilpailun teema vuonna 2017 oli Luontoon yhdessä.

Kilpailuraati jakoi kunniamainintoja ja erityiskiitoksia eri tavoin ansioituneille ryhmille. Punkaharjun yhtenäiskoulun 8.-9. -luokkalaiset saivat erityiskiitokset monipuolisista ilmaisukeinoista ja laaja-alaisesta projektista. He järjestivät tapahtuman Punkaharjun harjumaisemissa. Lopullinen työ on koottu Prezi-esitykseksi, mikä oli hyvä viestintäkanavan valinta laajan projektin esittelyyn, jossa mukana on draamaa, tekstiä, kuvaa ja videoita.

Aikahyppy kansallismaisemassa
Aikahyppy kansallismaisemassa -työssä liikutaan Punkaharjun harjumaisemissa. © Kuvakaappaus kilpailutyöstä

Yläkoululaiset ovat ylpeitä omasta kansallismaisemastaan ja lähiluonnostaan

Aikahyppy kansallismaisemassa -tapahtumaa suunniteltiin ja ideoitiin yhteistyössä koulun, kotien ja päiväkodin kanssa. Aikahyppymatkalla kuljettiin pitkin harjun maisemia historialliselta kohteelta toiselle. Kohteissa nähtiin draamallisia esityksiä, joissa tavattiin Punkaharjulla vaikuttaneita historiallisia henkilöitä 1700-luvun lopulta 1940-luvulle. Matkan aikana pysähdyttiin ihailemaan ja aistimaan harjun upeaa luontoa ja näkymiä. Mukana toteutuksessa oli Suomen historian asiantuntija, jonka ohjauksessa työryhmä laati käsikirjoituksen ja koulutti oppilaita kuvaelmien rooleihin. Puvustuksessa apuna oli Savonlinnan kaupunginteatterin puvustamo.

– Punkaharjun harjualueella on monivaiheinen ja rikas historia. Se on osa suomalaista kansallismaisemaa ja kappale kauneinta Suomea. Haluamme vahvistaa ja lisätä tämän ainutlaatuisen kulttuuriympäristömme arvostusta. Aikahypyn aikana opimme oman kotiseutumme historiaa autenttisessa ympäristössä kunkin tapahtuman ajan hengessä. Kotiseudun arvostus syveni entisestään, ryhmä kertoi työnsä tavoitteista.

Kilpailun raati piti työtä erittäin monipuolisena ja aiheeseen oli paneuduttu huolella ja nähty todella paljon vaivaa.

Punkaharju2
© Kuvakaappaus kilpailutyöstä

Kulttuuriympäristön tekijät

  • Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen voivat osallistua kaikki alle 18 -vuotiaat. Kilpailu on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa Suomessa.
  • Kilpailu tukee lasten ja nuorten kulttuuri-identiteetin ja ympäristösuhteen muodostumista. Se edistää lasten ja nuorten paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta, arvostusta ja arviointitaitoja. Kilpailuun osallistuminen vahvistaa lasten ja nuorten osallistumista, vaikuttamista ja kansalaistoimintaa lähiympäristössä sekä laajemmin yhteiskunnassa. Kilpailu tukee päiväkotien, koulujen, oppilaitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kulttuuri-, ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatusta.
  • Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa ja kaikkiaan 50 maassa noin 30 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin. Suomessa kehitetty kilpailu muuttuu vuonna 2018 koko Euroopan laajuiseksi.