Täysi kymppi tähtikaupunkeja

Uutinen 21.9.2020 klo 8.05

Tiedätkö mitä yhteistä on näillä kaupungeilla: Forssa, Hanko, Heinola, Hämeenlinna, Kokkola, Kotka, Kuopio, Pori, Porvoo ja Turku?

Kaikissa on upea kansallinen kaupunkipuisto.  

Moderni rakennus kauniina kesäisenä päivänä.
Merikeskus Vellamosta Kotkan vanhassa Kantasatamassa löytää monta merellistä tarinaa.
© Kuva: Jussi Palmén, ympäristöhallinnon kuvapankki

Hyvinvointia asukkaille, iloa matkailijoille

Kansalliset kaupunkipuistot muodostuvat ihanista puistoista, rakennuksista ja luontokohteista - kaupungin helmistä, jotka yhdistyvät toisiinsa erilaisin viehättävin kulkureitein. Kansalliset kaupunkipuistot ovat viihtyisiä asukkailleen ja kutsuvat matkailijoita tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin ja tarinoihin.

Täysi kymppi täynnä

Heinäkuussa ympäristöministeriön päätöksellä perustettiin kymmenes kansallinen kaupunkipuisto Kokkolaan. Kokkolan lähes 20 000 hehtaarin laajuisessa kansallisessa kaupunkipuistossa voi kokea maankohoamisrannikon monimuotoista meriluontoa ja merellistä kulttuuriperintöä sekä ihailla puurakentamista neljän vuosisadan ajalta.

Kadunvarren puutalorivi aurinkoisena päivänä. Portinpielistä roikkuu kukka-amppeleita ja pihoilta kurottuu lehtipuiden oksia kadulle päin.
Neristanin tunnelmallinen puutaloalue on yksi Kokkolan kaupunkipuiston helmistä. Alueen vanhimmat rakennukset ovat 1600-luvulta. © Kuva: Kokkolan kaupunki 

Tutustu uudella upealla verkkosivustolla

Kesällä avattiin verkkosivusto, joka esittelee kaikki kansalliset kaupunkipuistot ja niiden kohteet Hangon hiekkarannoista Kuopion kävelykeskustaan ja Porin puistoista Turun taideseikkailuihin.

Kohde-esittelyjen, historiatietojen ja karttalinkkien avulla kaupunkeihin voi tutustua kotisohvaltakin käsin. Sivusto palvelee niin kauempaa matkailevaa kuin lähialueen asukasta, joka haluaa tutustua kotiseutuunsa paremmin.

Joen takana rivi punaiseksi maalattuja, mustakattoisia ranta-aittoja. Ranta-aittojen takana näkyy muiden rakennusten silhuetteja ja puita.
Porvoossa on lukuisia kiinnostavia kohteita © Kuva: Hanna Hämäläinen

Mikä kansallinen kaupunkipuisto?

  • Kansallisen kaupunkipuistokonseptin tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajoina kokonaisuuksina.
  • Kansallinen kaupunkipuisto on määritelty maankäyttö- ja rakennuslaissa. Se on kaupungissa sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jota kaupunki sitoutuu säilyttämään ja hoitamaan.
  • Hakemuksen puiston perustamiseksi tekee kaupunki.
  • Perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

Lisätietoja