Tapahtumat

Saarijärven kantele - tikkusoitto ennen ja nyt

Suomen kansallissoitin kantele oli 1800-ja 1900-luvulla Suomessa suosittu soitin ja kanteleensoittajat olivat laulujuhlien tärkeitä esiintyjiä, ja erilaisia kanteleita, nuotteja ja soitto-oppaita myytiin kaupoissa ympäri maan. Erilaiset kanteleet ja niiden soittotavat vaihtelivat eri puolilla Suomea mutta yksi ehkä kiinnostavimmista ja erikoisimmista soittotavoista, tikkusoitto oli yleistä laajemmin Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Tikkusoitto oli lähellä hävitä kokonaan mutta sitkeän ja arvokkaan työn tuloksena kanteleensoittajat Kari Dahlblom, Rauno Nieminen, Timo Väänänen, Maija Kauhanen, Emmi Knuutinen, Essi Olkanen ja Pauliina Syrjälä ovat nostaneet soittotyylin jälleen kukoistukseen ja saattaneet Saarijärven kannelta ja soittotyyliä ihmisten tietoisuuteen jopa ympäri maailmaa.

Saarijärven kanteleen ja tikkusoiton ympärille rakennettu Saarijärvellä perinnepäivät oli tapahtuma, jossa tavoitteena on saattaa paikallisesti ja alueellisesti ihmisten tietoisuuteen ainutlaatuinen elävä paikallisperinteen osa-alue mahdollisimman laaja-alaisesti ja monipuolisesti työpajojen muodossa. Saarijärven perinnepäivät oli suunnitelu ja toteutettu niin, että lapset, nuoret, harrastajat ja kiinnostuneet voivat tutustua ja perehtyä tarkemmin soittimen historiaan, rakenteeseen ja itse soittamiseen. Tapahtumapäivä toteutettiin osittain osana lasten ja nuorten koulupäivää, jolloin paikallisperinne ja sen kaikki eri muodot ennen ja nyt saavuttivat kaikki ikäryhmät. Tapahtuma laajennettiin myös yleisölle avoimeksi iltapäivä- ja iltatapahtumaksi, johon kaikilla kiinnostuneilla oli mahdollisuus osallistua maksutta.
Aika 6.2.2019 klo 8.00 - 7.2.2019 klo 20.00
   
Paikka Yhtenäiskoulu, Saarijärvisali ja kunnantupa

Sivulantie 11, 43100 Saarijärvi
   
Järjestäjä Saarijärven kaupunki, Saarijärven teatteri ja Saarijärvi-Seura ry.
   
Yhteystiedot Kirsi Ojanen
   
Tapahtuman ohjelma Tapahtumapäivä sisälsi työpajatoimintaa, jossa soitinrakentaja Anthony Thompson kertoi soittimen rakentamisen eri vaiheista. Soittimen historiasta ja soittotyylin historiasta kertoi Maria Ojanperä joka myös havainnollisti tyyliä monipuolisin soittonäyttein. Kanteleen soittopajassa harjoiteltiin viisikielisen kanteleen soittoa kanteleensoittaja Senni Eskelisen opastuksella. Lapset ja nuoret tutustuivat myös laajemmin kulttuuriperinteen osa-alueisiin avantouinnin, vanhojen esineiden tunnistamisen, perinnekahvilan ja perinnekäsityöpajan kautta. Tapahtumapäivät päättyivät Saarijärven kanteleen ja tikkusoiton taitajan Maija Kauhasen oppilaskonsertteihin.

Iltapäivän ja illan osiossa kiinnostuneille oli tarjolla Maija Kauhasen workshop ja konsertti.
   
Verkko-osoite https://www.facebook.com/events/1637968523015324/
Julkaistu 24.3.2019 klo 9.03, päivitetty 24.3.2019 klo 9.03