Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Vantaan vanhimman lähiön historia tutuksi

Kuvaajan nimi tai muu kuvatieto: Lauri Leppänen, Vantaan kaupunginmuseo
Kaivoksela on Vantaan vanhin lähiö. Ensimmäiset kerrostaloasukkaat muuttivat Kaivokselan alueelle elokuussa 1962. 60-vuotista taivalta juhlitaan sunnuntaina 21.8., jolloin voi tutustua alueen historiaan kivikaudesta varhaisen teollistumisen ajan kaivostoimintaan ja suuren muuton aikaiseen lähiön syntyyn.

Kaivoksela on rakennettu vilkkaan muuttoliikkeen aikana, jolloin asuntorakennuttajien katseet alkoivat kohdistua pääkaupungista pohjoiseen. Maaseudulta muuttavalle väestölle oli löydettävä uusia asuntoja. Niitä löytyi keskeltä metsää, alueelta, jossa oli ollut asuinpaikkoja jo kivikaudella.

Rakennuttaja Puolimatka panosti arkkitehtuuriin, ja rakennukset sovitettiin osaksi luontoympäristöä ja 1700–1800-luvulla toiminnassa olleita rautakaivoksia. Poikkeuksellista on, että alueen kaikki rakennukset suunnitteli sama arkkitehti Aarne Ehojoki. Aluerakentamisen idean mukaan Kaivoksela rakennettiin kerralla valmiiksi kokonaisuudeksi, jossa palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Vuonna 1962 valmistunut ostoskeskus on Vantaan vanhin ja aikanaan myös suurin.

Vanha Kaivokselan kerrostaloalue edustaa hyvin säilynyttä 60-luvun kaupunkikuvaa ja on arvioitu kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi ja säilytettäväksi kohteeksi. Alueen erityisyys liittyy säilyneisyyteen. Alkuperäinen professori Olli Kivisen suunnitelma toteutui hyvin ja on säilynyt. Taloyhtiöistä on pidetty huolta ja niihin on tehty vain maltillisia muutoksia. Suurimmat muutokset ovat vuonna 2006 tuhopolton kohteeksi joutuneen kirkon purkaminen sekä hiljentyneen ostoskeskuksen läheisyyteen 2000-luvulla rakennetut uudet asuintalot. Hyvien liikenneyhteyksien Kaivoksela onkin voimakkaasti kasvavan Myyrmäen imussa jälleen kiinnostava.

Kaivoksela-seuralla ja Vantaa-Seuralla on käynnissä keruu, jolla taltioidaan muistoja ja Kaivokselan asukkaiden ajatuksia asuinympäristöstään. Keruu on käynnissä vuoden 2022 loppuun. Koottavat tiedot arkistoidaan Vantaan kaupunginmuseoon, josta niitä voidaan hyödyntää niin historiankirjoituksessa kuin kaupunkisuunnittelun tarpeissa. Käynnissä on myös Suomen kulttuurirahaston Kaivokselan kulttuuripolkuhanke.

//
Kaivoksela is the oldest suburb in the City of Vantaa. The first residents moved into the new apartment buildings in August 1962. On the day of the celebration, we get to know the history of the area, which goes back to the Stone Age. Guided tours are in Finnish but you are welcome to join in any language.
Aika 21.8.2022 klo 10.00 - 15.00
   
Paikka Kaivokselan koulu ja lähiympäristö

Kaivosvoudintie 10, 01610 Vantaa
   
Järjestäjä Kaivoksela-Seura ja Vantaa-Seura yhteistyökumppaneineen
   
Tapahtuman ohjelma

- Klo 10-11 Vantaankosken srk:n ulkoilmamessu Kaivokselan entisen kirkon tontilla (klo 8 lähtee Vantaankosken Viilatehtaalta luontopyhiinvaellus Kaivokselaan)
- Klo 11.30 Avaus ja malja Kaivokselalle, musiikkia (muusikko Amanda Kauranne) Kaivokselan koululla
- Klo 12 Vantaa-Seuran historiakävely lähtee koululta
- Klo 13 Friskis&Svettis Vantaa vetää ulkojumppaa koulun pihalla
- Klo 14 Vantaa-Seuran historiakävely lähtee koululta

Päivän aikana myös: partiolippukunta Kaivokselan Delfiinien lettupiste, Kaivokselan koulun 6B:n puffetti koululla ja Kaarelan VPK:n paloauto, Kaivokselan kulttuuripolun tekijät kertovat hankkeesta.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

   
Verkko-osoite https://www.facebook.com/events/399545778908269
   
https://vantaaseura.fi/toiminta/ajankohtaista/kaivoksela-kysely/
   
Hinta Vapaa pääsy
Julkaistu 4.8.2022 klo 11.18, päivitetty 4.8.2022 klo 11.26