Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Unohdettu yhteiskoulu

Kuvaajan nimi tai muu kuvatieto: Savonlinnan yksityisen yhteiskoulun arkisto
Joel Lehtosen patsaan lähistöllä kohoava keltaiseksi maalattu ”Laukkasen talo” (Puistokatu 1) tunnetaan Savonlinnassa ennen kaikkea entisenä tyttökoulurakennuksena. Harva tietää tai muistaa, että rakennuksessa toimi kaupungin aloitteesta vuonna 1957 perustettu Savonlinnan yksityinen yhteiskoulu kokonaista kahdeksan vuotta, aina vuoteen 1965, jolloin koulun ensimmäiset ylioppilaat painoivat valkolakin päähänsä. (Yhteiskoulu sai vuonna 1965 Talvisalon mäelle oman koulurakennuksen, jossa se jatkoi toimintaansa vuosina 1965─1975 yhteiskouluna ja sen jälkeen peruskouluna.) Yhtenä syynä unohtamiseen voi olla se, ettei Savonlinnan yhteiskoulusta ole koskaan tehty historiikkia.

Rakennusmestari Kustaa Laukkasen vuonna 1896 valmistunut talo oli Savonlinnan ensimmäinen yksityisen omistama kivitalo. Uusklassista tyylisuuntaa edustavan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Allan Schulman. Nykyisin suojeltu rakennus on osa valtakunnallisesti merkittävää Puistokadun rakennettua kulttuuriympäristöä.
Aika 10.9.2022 klo 11.00 - 13.00
   
Paikka Linnalan opisto, alakerran iso luentosali

Sotilaspojankatu 7, 57100 Savonlinna
   
Järjestäjä Nälkälinnanmäki-Seura ry
   
Tapahtuman ohjelma Tilaisuudessa annetaan tietoisku Puistokatu 1:n omistajista, asukkaista ja toiminnoista vuosina 1896–1957 ja selostetaan yhteiskoulun perustamisen taustat ja vaiheet. Pääpaino on kuitenkin kouluelämässä vanhassa kivirakennuksessa vuosina 1957–1965. Muistojaan ovat lupautuneet kertomaan yhteiskoulussa elämäntyönsä tehnyt opettaja ja joukko entisiä oppilaita, jotka aloittivat koulussa sen perustamisvuonna tai kohta sen jälkeen. Tuon ajan nuorisokulttuuri nousee luonnollisesti myös esille. Lyhyiden valmisteltujen puheenvuorojen jälkeen yleisölle varataan tilaisuus omien muistojen kertomiseen.

Puistokatu 1:n rakennus on nykyisin Savonlinnan Yritystilat Oy:n omistuksessa. Tilaisuuden järjestäminen ahtaassa kokoushuoneessa ei ole mahdollista. Siksi tilaisuutta varten on varattu Linnalan opiston alakerran suuri luentosali.

Tilaisuus oli tarkoitus järjestää jo syksyllä 2020 silloisen kulttuuriympäristöpäivien vuositeeman Kasvun paikat mukaisesti, mutta koronaepidemia sotki suunnitelmat.
 
   
Verkko-osoite https://nalkalinnanmakiseura.yhdistysavain.fi
Julkaistu 17.6.2022 klo 8.30, päivitetty 17.6.2022 klo 8.45