Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Oho, sanoi Eemeli -päivä

STUDIOSSA MOLSKAHTAA!


Kukapa keski-ikäinen tai sitä vanhemman polven edustaja ei tuntisi Eemeliä, tuota kivikasvoista "kuoliaaksinaurattajien" sukukunnan edustajaa? Hän lukeutui myös kotimaisen stand up -komiikan taitajiin jo aikana, jolloin käsitettä ei meillä vielä kunnolla tunnettukaan.

Eemeli, siviiliminältään Esko Toivonen (1920-87) nousi 1950-luvulla radion ja varhaisen television kautta koko Suomen tuntemaksi viihdyttäjäksi. Nykyään hänet muistettaneen parhaiten kolmesta nimikkoelokuvastaan, jotka valmistuivat vuosina 1960-62: ne pyörivät yhä varsin usein kuvaruudussa.

Esko Toivosen poika, itsekin elokuva-alalla työskennellyt Jokke Toivonen kertoo muistoja koomikko-, laulaja- ja näyttelijäisästään Oulun Elokuvakeskuksen järjestämässä teematapahtumassa "Oho, sanoi Eemeli -päivä" lauantaina 23. maaliskuuta elokuvateatteri Studiossa (kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7 II krs.) kello 12.00 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Jo sotavuosina roolihahmonsa kehittäneen Eemelin huumorin salaisuus piili hervottomissa jutuissa, jotka hän esitti täysin vakavalla naamalla: näin vitsin iskevyys moninkertaistui. Komiikassa oli mukana myös lievähkö kaksimielisyys, joka nousi enemmän esiin sen jälkeen, kun Eemelin yhteistyö käsikirjoittaja Reino Helismaan kanssa päättyi.

Esko Toivosen viihdyttäjän ura kesti 1950-luvulta aina 1980-luvulle. Noihin vuosiin mahtuu lukuisia levytyksiä, elokuvia kuin televisio- ja radioesiintymisiä: omimmillaan hän oli kuitenkin kontaktissa elävän yleisön kanssa, erityisesti lavakoomikkona. Myöhemmällä iällään hän teki myös myymälä- ja laivaristeilykeikkoja.
Aika 23.3.2019 klo 12.00 - 14.00
   
Paikka elokuvateatteri Studio

Hallituskatu 7 II krs. (Kulttuuritalo Valve), 90100 Oulu
   
Järjestäjä Oulun Elokuvakeskus ry
   
Yhteystiedot toiminnanjohtaja Sauli Pesonen
   
Tapahtuman ohjelma Jokke Toivonen kertoo muistoja koomikko-, laulaja- ja näyttelijäisästään Esko "Eemeli" Toivosesta kello 12-14.
   
Verkko-osoite http://www.oulunelokuvakeskus.fi/oek/ajankohtaista
Julkaistu 13.3.2019 klo 7.55, päivitetty 13.3.2019 klo 8.59