Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Nelospihan kulttuurihavinat

Kotkalainen Nelosteatterin talotoimikunta haluaa kunnioittaa pitkälti yli 100-vuotiaan toimintapaikkansa Satamakatu 4:ssä toimivan nykyisen Nelosteatterin historiaa. Talon vanhimman puuosan rakennusaikaa ei ole saatu selville: talossa toimineen Matkustajakoti Saiman jouduttua kaupungin hallintaan tiloihin siirrettiin vuonna 1917 alunperin Hovinsaarella v. 1911 toimintansa aloittaneen työväenopiston toiminta. Satamakatu 4:llä on siis merkittävä sijansa Kotkan työväenopiston historiassa. V. 1936 saatiin käyttöön talon funktionalistinen kiviosa, jossa sijaitsee nykytoiminnalle tärkeä juhlasali. Satamakatu 4 onkin merkittävällä paikalla sijaitseva erikoislaatuinen kahta erilaista rakennustapaa ja aikakautta (funktionalismi ja perinteinen puutalo) yhdistävä rakennus. Työväenopiston kausi talossa on merkittävä vaihe kotkalaisten opiskelu- ja taideharrastusta.

Työväenopiston lisäksi talossa ovat toimineet mm. Kotkan kaupunginorkesteri, Kotka Jazz, kuoroista ainakin Kotka Canto sekä Kotkan Taideseura. Kaupunginorkesterin siirryttyä konserttitaloon jäi Satamakatu 4 vajaalle käytölle. 1980-luvun lopulla kaupunki luovutti talon tiloja kotkalaisten harrastajateatterilaisten käyttöön. Yleisöäänestyksessä talo ristittiin Nelosteatteriksi. Nykyisin talossa toimivat Teatteri Kaari, Teatteriryhmä Kimara ry, Thomas Pryke, Tanssistudio Move, Country Dancers, Nuorisojärjestö Salusiini sekä Kotkan Taideseura.

Talon toimijoiden muodostama talotoimikunta pyrkii osaltaan pitämään talosta huolta, järjestämään talossa eri ikäryhmille soveltuvaa esitystoimintaa, usein ilmaistilaisuuksina, ja kaupungin kulttuuritoimen avulla tekemään taloa tunnetuksi. Yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista on maaliskuun alussa järjestettävä Nelosfestari, joka tänä vuonna juhli 10. kertaansa.

Nelosteatterista on muodostunut kotkalaisen ja kymenlaaksolaisen (harrastaja)kulttuurin merkittävä tyyssija. Siksi taloa on syytä tuoda esille myös Euroopan kylttuuriympäristöpäivien vietossa.
Aika 20.7.2019 klo 12.00 - 21.7.2019 klo 18.00
   
Paikka Nelosteatteri

Satamakatu 4, 48100 Kotka
   
Järjestäjä Nelosteatterin talotoimikunta
   
Yhteystiedot Esko Junkkari
   
Tapahtuman ohjelma Kotkalaisen Nelosteatterin pihalle (ja osin sisällekin) luodaan uutta, pienimuotoista, kaksipäiväistä kulttuuritapahtumaa, joka tarjoaa eri-ikäisen yleisön huomioiden sirkusta, soittoa, laulua, teatteriakin. Nelosteatterin talotoimikunta haluaa tutustuttaa niin yleisön kuin esiintyjätkin Nelosteatteriin myös intiimin ja tunnelmallisen pihan puolelta.

Lauantaipäivän koko perheen tuokiossa klo 12 - 15 Sirkuskoulu Rainbow järjestää sirkustyöpajan ja omien taitajiensa esityksiä. Luvassa on myös lastenteatteria. Lauantai-iltaa vietetään aikuisille suunnatun musiikkiohjelman parissa klo 18 - 21.

Sunnuntaina klo 14 - 15 muistelotuokiossa kuullaan, mitä toimijoita talossa on vuosien varrella toiminut. Iltapäivää vietetään pihalla klo 15 - 18 kuoroesitysten, yhteislaulun ja runojen tunnelmissa. Mukana sunnuntai-iltapäivässä ovat mm. Viihdekuoro Hyvän Tuulen Laulajat, Mikko Hauhia ja Teatteriryhmä Kimara.

Tauoilla on mahdollista nauttia kahvion herkuista.

Tapahtuman ajankohdat:
La 20.7.2019 | 12:00-15:00
La 20.7.2019 | 18:00-21:00
Su 21.7.2019 | 14:00-18:00
   
http://www.nelosteatteri.fi
Julkaistu 14.5.2019 klo 10.24, päivitetty 14.5.2019 klo 10.51