Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Miekkoniemen Ilola

Työväentalo Ilola valmistui talkoovoimin Miekkoniemelle vasemmistoradikaalien kokoontumispaikaksi vuonna 1926. Aatteellisten kokousten ohessa huviteltiin voimallisesti: järjestettiin teatteriesityksiä ja iltamia, urheiltiin ja voimisteltiin. Ajat olivat kuitenkin huonot. Työväentalovaihe päättyi seitsemän vuoden kuluttua.

Seuraavien yhdeksänkymmenen vuoden aikana rakennus muuntui monenlaiseen toimintaan.

Pisin aika, neljäkymmentäkuusi vuotta, hurahti keltaiseksi maalattuna Miekkoniemen rukoushuoneena. Sen jälkeen väri vaihtui taas punaiseksi, kun rakennus vuokrattiin SKDL:n paikallisosaston toimitilaksi. Ilolasta tuli uudemman kerran työväentalo, tällä kertaa peräti kahdeksaksitoista vuodeksi. Vuokrasuhde päättyi, kun kaupunki totesi tarvitsevansa tilat lasten ja nuorten teatteriharrastustoimintaa varten. Lapset ja nuoret sekä ohjaajat viihtyivät. Näyttämötoiminta Ilolassa loppui kuitenkin viiden vuoden kuluttuja: järjestäjät totesivat kaupungin vuokrat liian korkeiksi.

Sen jälkeen rakennus seisoi pari vuotta tyhjillään, kunnes kaupunki vuonna 2006 myi Ilolan yksityiselle omistajalle. Viitisen vuotta rakennuksessa toimi vuokralaisen ylläpitämä taidemajatalo. Sen jälkeen omistaja taas vaihtui.

Ilola on suojeltu rakennus, maakunnallisesti arvokas kohde, johon liittyy rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja. Ilola on yksityiskäytössä, mutta sen ovet avautuvat Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tilaisuutta varten.
 
Aika 7.9.2019 klo 11.00 - 13.00
   
Paikka Ilola

Ilokallionkatu 13, 57200 Savonlinna
   
Järjestäjä Nälkälinnanmäki-Seura ry
   
Yhteystiedot Kirsti Kukkonen, 041 433 6818
   
Tapahtuman ohjelma Esitelmä- ja muistelutilaisuudessa Ilolan kahdeksaa vuotta vaille satavuotinen historia esitellään valokuvien ja lehtileikkeiden avulla. Valokuvia on saatu Kansan Arkistosta, Työväen Arkistosta, Savonlinnan maakuntamuseosta, Työväentalo Ilolan historiikista ja yksityishenkilöiltä. Tilaisuuden lopuksi kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua tiloihin omistajan opastuksella.
Julkaistu 14.5.2019 klo 22.16, päivitetty 15.5.2019 klo 11.40