Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Kulttuuriympäristökävely Lumijoen Varjakassa

Kuvaajan nimi tai muu kuvatieto: Lumijoen Varjakkaa. Kuva Pirkko Kukkohovi
Kulttuuriympäristökävelyllä tutustutaan Perämeren rannalla sijaitsevan Lumijoen Varjakannokan historiaan ja nykypäivään. Oppaana toimii FT Pirkko Kukkohovi.

Varjakannokalla on ollut vakinaista asutusta ainakin 1800-luvun lopulta ja kalastus on ollut sen asukkaille merkittävä elinkeino.
Alueella on säilynyt yli sata vuotta vanhoja kalastajien asumuksia ja muita rakennuksia. Varjakka on ollut perinteisesti myös tärkeä virkistys- ja lomanviettopaikka niin paikallisille kuin matkailijoillekin.

Varjakassa kalastus on myös elävää perintöä. Kalastajien käytössä oleva kalahalli, vierasvenesatama ja kahvilana toimiva satavuotias Hailuoto-laiva palvelevat niin mereltä kuin mantereelta tulevia.

IN ENGLISH

Guided walking tour familiarises with the history and present day of Varjakka on the coast of the Bothnian Sea. During the walk, Auku's cottage, the home museum of the fishing family. is open. The walk is guided by Ph.D. Pirkko Kukkohovi.

Varjakannokka had permanent settlement at least in the late 1800s, and fishing has been a significant industry for its inhabitants.

Over a hundred years old fishermen's homes and other buildings have been preserved in the area. Varjakka has traditionally also been an important recreation and holiday place for both local and tourists.

In Varjakka fishing is also a living heritage. The fishing hall used by fishermen, the foreign port and a hundred-year-old Hailuoto ship with a coffee shop serve both those coming from the sea and from the mainland.
 
Aika 7.9.2021 klo 18.00 - 19.00
   
Paikka Lumijoen Varjakka

Varjakantie 828, 91980 Lumijoki
   
Järjestäjä Lumijoen Varjakan kyläyhdistys ry., Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA ja Pohjois-Pohjanmaan liitto
   
Yhteystiedot Pirkko Kukkohovi, puh. 044 535 8235, maakunta-arkkitehti Kirsti Reskalenko, puh. 040 685 4030
   
Tapahtuman ohjelma Tutustuminen Varjakannokan historiaan ja nykypäivään Pirkko Kukkohovin opastamana. Tunnin kestävälle kävelylle lähdetään Kalahallin viereiseltä parkkipaikalta klo 18.

Kävelyllä noudatetaan viranomaisten terveysturvallisuusohjeita ja pukeudutaan sään mukaan.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Tervetuloa!

PS. Hailuoto-laivan kahvila on auki tapahtuman ajan klo 18-20.
Julkaistu 24.8.2021 klo 9.14, päivitetty 25.8.2021 klo 10.15