Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Helsinki Fly-In Malmin lentoasemalla, 80 vuotta avajaisista - Helsinki Fly In, 80 years of inauguration Helsinki-Malmi Airport

Helsinki-Malmi Fly-In kokoaa ilmailijat eri puolilta maailmaa nauttimaan Malmin historiallisen lentoaseman ilmapiiristä. Fly-In järjestetään toukokuun lopulla, ja se on avoin kaikille. Fly-In on kaikkien ilmailusta kiinnostuneiden kokoontuminen. Vuonna 2018 Fly-In on myös lentoaseman 15.5.1938 järjestettyjen juhlallisten vihkiäisten 80-vuotisjuhla, sekä osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä: www.helsinkiflyin.fi.

Helsinki-Malmin lentoasema on uhattuna. Helsingin kaupunki suunnittelee alueelle massiivista asuntorakentamista. Helsingin asukkaat ja Malmin lentoaseman ystävät ry työskentelevät säilyttääkseen lentoaseman ilmailukäytössä.

Europa Nostra Finland valitsi Malmin lentoaseman Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi 2015 ja 2016 yhdeksi seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta Euroopassa. Museovirasto on aikaisemmin todennut, että Malmin lentoasema rakennuksineen ja kiitoratoineen muodostaa liikennehistoriallisesti, kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtuurihistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden (RKY 2009).

Helsingin maalentoasema Malmilla suunniteltiin alusta alkaen kansainväliseksi lentoasemaksi ja tässä suhteessa se on yksi maailman vanhimmista, alkuperäisessä käytössä ja asussaan säilynyt ilmailun alkutaipaleen lentoasema Euroopassa.

Sen maailmanlaajuisesti noteerattu arkkitehtuuri ja rakennusten sijoittelu edustavat näyttävästi suomalaista 1930-luvun funktionalismia. Hallinto- ja matkustajaterminaalin teräsbetonirakenteiden, geometristen muotojen, nauhaikkunoiden, pyöreän aulan ja portaiden arkkitehtuuri on mestariteos. Rakennuksen tärkeydestä Suomen maahantuloväylänä kertoivat Alvar Aallon Artekin, Billnäsin ja Merivaaran hienoimmat kalusteet, jotka olivat käytössä vihkiäisistä 15.5.1938 lähtien.

Alustava suunnittelu alkoi jo 1935, Dag Englund luonnosteli piirustukset ja ne olivat lopullisen suunnittelun ja toteuttamisen pohjana. Myöskään Onni Ermalan ja Yrjö Vaskisen sekä Martti Välikankaan panosta ei ole syytä väheksyä lentoaseman suunnittelussa. Vera Rosendal valvoi v.1937 lopusta lähtien työmaata ja täydennyspiirrustuksia.

Helsingin kansainvälisen lentoaseman sijoituspaikan valintaan osallistui itse maailmankuulu lentäjäsankari Charles Lindbergh, joka syyskuussa 1933 Aero O/Y:n toimitusjohtaja Gunnar Ståhlen kutsumana vieraili Suomessa puolisonsa Annen kanssa erikoisvarusteisella Lockheed Sirius -koneella. Kentän sijoituspaikkaa tutkimaan asetettu valtioneuvoston komitea päätyi tukemaan Lindberghin ja Ståhlen esittämää aluetta Tuomarinkylän seudulta, mutta Helsingin kaupunginhallituksen valiokunta valitsi asutuspoliittisista syistä sijoituspaikaksi maaperältään erittäin kehnoksi tiedetyn Tattarisuon kaksi kilometriä idempänä, koska "...oli Tuomarinkylän aluetta pidettävä asuntotarkoituksiin paljon sopivampana kuin Tattarinsuon aluetta, jolle otaksuttavasti ei voida saada syntymään mitään parempaa esikaupunkiasutusta".

Helsingin lentoasema hohtavan valkoisine, pyöreine päärakennuksineen valmistui toimintakuntoon joulukuussa 1936. Kentän valtavaan hangaariin mahtui kuusi Junkers 52 -konetta, ja se oli tuolloin Euroopan toiseksi suurin.

Malmin lentokenttä on kahdesti peräkkäin (vuosina 2004 ja 2006) listattu World Monuments Fundin ylläpitämälle maailman sadan uhanalaisimman kulttuuriaarteen listalle. Kansainvälinen DoCoMoMo-järjestö on myös ottanut Malmin kenttäkokonaisuuden modernin arkkitehtuurin arvokohteidensa luetteloon.

Helsinki Fly In, 80 years of inauguration Helsinki-Malmi Airport part of the European heritage days

Helsinki Fly In will be held in May for the fourth time 81-year-old Malmi airport. Helsinki-Malmi Airport have been named as one of the 7 Most Endangered heritage sites in Europe in 2016. City of Helsinki wants to shutdown the Airport by the end of the year 2019 and turn it on a 25.000 inhabitants residential zone.

There is an interesting program for pilots and people who are interested in aviation during the weekend. The public offering is an excellent opportunity to come and visit to see own activities of Helsinki's airport on historical guided tours. Special guests! Welcome! The event is part of European Heritage Days in Europe. Latest program: http://www.helsinkiflyin.fi/ Historial flights with DC3: http://www.dc-ry.fi/ book now!

Aika 25.5.2018 klo 16.00 - 27.5.2018 klo 15.00
   
Paikka Helsinki-Malmin lentoasema

Helsinki-Malmin lentoasema, 00700 Helsinki
   
Järjestäjä Malmin lentoaseman ystävät r.y
   
Yhteystiedot Timo Hyvönen +358503748371 tai info@malmiairport.fi
   
Tapahtuman ohjelma Ohjelmassa on paljon yleistä toimintaa. Luennot on jaettu kahteen osaan: yleisöluennot ovat pyöreän terminaalin aulassa ja ovat tarkoitettuja kaikille, ilmailuluennot järjestetään luokkatilassa ja menevät syvemmälle ilmailun saloihin – samoin tarkoitettuja kaikille ilmailusta syvemmin kiinnostuneille. Lentokoneita on koko ajan näkyvillä ja tutkittavina kentällä. Samoin historiallisia tutustumiskierroksia järjestetään terminaalin edustalta tasatunnein. Ohjelma päivittyy: http://www.helsinkiflyin.fi/ sivuille.
 
   
Verkko-osoite http://www.helsinkiflyin.fi/
   
http://www.malmiairport.fi
Julkaistu 6.4.2018 klo 15.12, päivitetty 6.4.2018 klo 15.34