Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Avoimet ovet Tapanilan Alakoululla valtakunnallisena seuraintalopäivänä ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä – "tunne perintösi, jaa tarinasi"

Lauantaina 7.9.2019 klo 10.30-12.00

Ohjelmassa vanhoja kaitafilmejä Mosasta, tiloihin tutustumista, muistojen ja tarinoiden tallentamista Alakoulusta ja yhdessäoloa kahvikupin ääressä.

Tapanilan kylätilayhdistys osallistuu tänä vuonna valtakunnalliseen seuraintalopäivään. Seurantalopäivä sijoittuu syyskuun toiseen viikonloppuun. Päivien tarkoituksena on tehdä tunnetuksi seurantaloja ja niiden elävää kulttuuriperintöä. Seurantalopäivään osallistuvilla seurantaloilla järjestetään kaikille avointa toimintaa. Seurantalopäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on joka syksyinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä puolesta ympäri Euroopan.

Tapanilan Alakoulu on vuonna 1923 rakennettu arvokkaaksi luokiteltu koulurakennus Pohjois

Järjestää: Tapanilan kylätila ry, Alakoulu, Veljestenpiha 9/00730 Helsinki

www.alakoulu.fi

Tapanilan Alakoulun historiaa:

Tapanilan alakoulu valmistui 1923. Koulurakennus edustaa 20-luvun klassista tyylisuuntaa ja on suunniteltu koulujen tyyppipiirustusten mukaisesti. Rakennus on säilynyt lähes täydellisesti alkuperäisessä muodossaan lukuun ottamatta joitakin sisätilojen muutoksia, kuten saniteettitiloja. Vuonna 1965 koulurakennuksen yläkertaan rakennettiin 2 kylpyhuonetta ja keittiötä, samassa yhteydessä purettiin yläkerran 2 tulisijaa. Luokkahuoneiden alkuperäiset tulisijat on myös myöhemmin purettu ja korvattu vesikiertoisilla lämpöpattereilla ja rakennus on liitetty pääkoulun lämpöverkkoon. Koulun viimeisinä vuosikymmeninä alakoulussa opetettiin 1.-2.-luokkalaisia. Niin myös lukuvuonna 2013-14, joka oli jäävä rakennuksen viimeiseksi koulukäytössä. Pääsiäisen alla 2014 vanhempien, oppilaiden ja muiden paikallisten tyrmistykseksi paljastui, että opetusvirasto suunnitteli alakoulun sulkemista. Huolimatta asian valmistelussa paljastuneista puutteista ja jopa absurdeista piirteistä – sulkemisperusteet ehtivät muuttua, julkisuuteen annettiin väärää tietoa, esittelypapereita kiikutettiin asiasta päättäneen opetuslautakunnan tietoon suoraan kokoukseen ilman kunnon perehtymisaikaa – päätös alakoulun sulkemisesta tehtiin kesäkuussa 2014.

91 vuotta hienosti kouluna palvelleessa rakennuksessa viimeinen koulupäivä oli 31.5.2014. Koulun puolesta kampanjoineet kyläläiset halusivat vielä antaa rakennukselle sen arvon mukaiset läksiäiset. Elokuun alussa vuonna 2014 koulun pihalla kyläläiset juhlivat Tapanilan taivaan alla -iltamissa. Iltamat järjesti Tapanilan kylätilayhdistys ry. Yhdistyksen tavoitteena oli, että alakoulun tilat saataisiin kyläläisten yhteiseen käyttöön tulevaisuudessa ja näin seuraavinakin vuosina on järjestetty iltamat alakoulun pihalla koulun ollessa suljettuna. Lopulta näistä iltamista syntyi uusi perinne ja aina ennen koulun alkua juhlitaan Alakoulun pihalla Tapanilan taivaan alla, Neljä vuotta myöhemmin huhtikuussa 2018 Tapanilan kylätila ry osti rakennuksen Helsingin kaupungilta asukastaloksi. Nyt Alakoulun sisätiloja on kunnostettu historiaa kunnioittaen. Rakennuksen kunnostustyöt jatkuvat nyt ja tulevaisuudessa vaihe kerrallaan.
Aika 7.9.2019 klo 10.30 - 12.00
   
Paikka Tapanilan kylätila, Alakoulu

Veljestenpiha 9, 00730 Helsinki
   
Järjestäjä Tapanilan kylätila ry
   
Yhteystiedot Tapanilan kylätila ry, tapanilanalakoulu@gmail.com
   
Verkko-osoite http://www.alakoulu.fi
Julkaistu 1.9.2019 klo 22.10, päivitetty 2.9.2019 klo 8.50