Hyppää sisältöön

Nostetaan kulttuuriympäristön onnistujat esiin!

Jyväskylän hallintokeskus.
Jyväskylän keskustassa kulttuuriympäristön kerrostumat elävät vieri vieressä. © Kuva: Tiia Monto, Wikimedia Commons, lisenssi CC BY-SA 4.0.

 

Kulttuuriympäristö elää jatkuvassa muutoksessa. Syksyinen työmatka keskisuomalaisessa maisemassa kulkee ohi lähiöiden ja uusien asuinalueiden, perinteisten rintamamiestalojen, kaupungin kauppakeskusten ja virastotalojen. Ympäristön muutokset ja ajalliset kerrostumat ovat läsnä tämän hetken kulttuuriympäristössä.

Muutos voi olla hidasta tai nopeaa, tilapäistä tai pysyvää. Hallittu muutos, jossa uudet kulttuuriympäristön kerrokset sovitetaan onnistuneesti vanhempiin, on tie tasapainoiseen lopputulokseen. Kehitys ei tapahdu itsestään, vaan elinvoimainen kulttuuriympäristö tarvitsee joka päivä tekijänsä.

Kulttuuriympäristön onnistujat -juttusarja esittelee onnistujia ja onnistumisia kulttuuriympäristön parissa. Onnistuja voi olla yksityishenkilö, yhdistys, yritys, hanke tai viranomainen. Onnistuminen on menestyksellistä toimintaa kulttuuriympäristöarvojen esiin nostajana, säilyttäjänä, yhdessä tekemisen innostajana, yrittäjänä tai uusiin mahdollisuuksiin tarttujana.

Kulttuuriymparistomme.fi-palvelun toimituskunta ja Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä (MAKU) haluavat positiivisilla esimerkeillä kannustaa oman ympäristön vetovoimaisuuden huomioimiseen ja kulttuuriympäristön hyvään hoitoon.

Kertomalla oman alueensa onnistujista Keski-Suomen kulttuuriympäristöryhmä haastaa samalla myös muut kulttuuriympäristön yhteistyöryhmät jakamaan omia tarinoitaan kulttuuriympäristön onnistujista ja -onnistumisista.

Sosiaalisessa mediassa tuntemiaan onnistumisia voi jakaa aihetunnisteella #kulttuuriympäristönonnistujat.

Kulttuuriympäristön onnistujat -juttusarja on osa Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden ohjelmaa Suomessa.

Kulttuuriympäristön onnistujat RSS

Tyytyväinen maisemanhoitaja. Kuva: Jyri Lehtonen.

Horsmikosta heleäksi kukkaniityksi

21.12.2018
Juttusarjan kuudennessa osassa ovat esillä lammaspaimenviikot Saarijärven Pyhä-Häkin kansallispuistossa. Kruununmetsätorpan pihapiiriä ja niittyjä on hoidettu lampaiden avulla jo neljänä kesänä. Lampuri Kristiina Nyholmin mukaan parasta toiminnassa on ihmisten aito ilo lampaiden kanssa touhuamisesta.
Kuhmoisten linnavuoren jyrkänteillä. Kuva: Miikka Kumpulainen, Keski-Suomen museo.

Linnavuori Kuhmoisissa

29.11.2018
Juttusarjan viidennessä osassa Keski-Suomen museon amanuenssi Miikka Kumpulainen kertoo Kuhmoisten Päijälän linnavuoresta. Kuhmoisten kotiseutuyhdistys on ottanut rautakautisen linnavuoren hoitoonsa ja herättelee vaikuttavaa muinaisjäännöstä taas kiinnostavaksi käyntikohteeksi, kertomaan tarinaa Kuhmoisten historiasta.
Vasikoita perinnemaisematilalla. Kuva: Lea-Elina Nikkilä.

Haapalehdon tilalla tehdään eläväksi maaseudun kulttuurihistoriaa

15.11.2018
Juttusarjan neljännessä osassa Lea-Elina Nikkilä kertoo työstään Haapalehdon perinnemaisematilalla Leivonmäellä. Tilan kunnostaminen ja niittyjen ennallistaminen on kiinnostavaa, mutta samalla vaativaa. Työtä luonnon monimuotoisuuden puolesta on innostanut jatkamaan vuonna 2015 myönnetty Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto.
Pekka Halosen Kivikoski on hyvä esimerkki monikerroksellisesta ja hyvin hoidetusta kulttuuri- ja luonnonympäristöstä. Kuva: Heikki Hanka.

KUOMA – mielekkäämmän ympäristön puolesta

2.11.2018
Juttasarjan kolmannessa osassa pääsee esille KUOMA eli Jyväskylän yliopiston Kulttuuriympäristön tutkimuksen maisterikoulutus. Monitieteinen koulutus luo keskustelua ja yhteyksiä kulttuuriympäristöalalle ja tarjoaa opiskelijoilleen sujuvia suhteita ja väyliä työelämään.
Taiteilija Ulla Huttunen, kuva: Liisa Bergius.

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto syntyy Huttusen Ullan emaliuunissa

23.10.2018
Juttusarjan toisessa osassa kerrotaan taiteilija Ulla Huttusesta, joka valmistaa Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon uniikit palkintolaatat. Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä MAKU on jakanut palkinnon ansioituneelle kulttuuriympäristön onnistujalle jo kahdeksan kertaa.
Päiväkoti Vaaleanpunainen talo, kuva Liisa Horppila-Jämsä.

Elämää Vaaleanpunaisessa talossa – päiväkotitoiminta jatkaa vanhan sairaalarakennuksen historiaa

9.10.2018
Juttusarjan ensimmäisessä osassa kerrotaan päiväkoti Vaaleanpunaisesta talosta. Päiväkoti toimii arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelemassa uusrenesanssirakennuksessa, joka on aiemmin toiminut niin sairaalana kuin virastokäytössä. Nykyään historialliselta pihalta kuuluvat lasten iloiset äänet.

Julkaistu 8.10.2018 klo 13.01, päivitetty 8.10.2018 klo 14.23