Luukku 9 - Kun unelmista syntyi Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo

Uutinen 9.12.2019 klo 8.04

Muistan aina ne onnelliset lapsuuden ajat, kun Kälviänjoen pienessä saaressa hoitelin kaniperhettä, jonka olin saanut hankituksi äitini suosiollisella avulla. Myöhemmin vartuttuani jouduin opettelemaan kaikki karjanhoitoon ja maatalouteen liittyvät työt pienellä maatilallamme. Sotien jälkeinen maatalous oli varsin vaatimatonta hevosaikakautta, elettiin lähes oma- varaisesti. Karjasta saatiin maito, voi, juustot, lihat ja nahoista jalkineet, vällyt, hevosvaljaat ja paljon muuta. Maata viljelemällä saatiin leipä ja puuro aineet ja pellosta perunat sekä juurekset ja karjalle rehut talvea varten. Metsästä saatiin polttopuut sekä tarvepuut, joista tehtiin kaikki talossa tarvittava, kuten reet, kärryt, rakennukset, huonekalut ja monenlaiset muut talossa tarvittavat esineet. Raha suuren perheen tarpeisiin hankittiin myymällä kasviksia Kokkolan torilla. Illalla kasteen aikana otettiin kasvit maasta kasseihin. Kassit laitettiin laatikkoon pyörän jopparille ja aamuvarhaisella poljettiin torille kasviksien kanssa yli 20 kilometriä.

Hyvin nuorena, ennen armeijan aikaa, minulla alkoi kiinnostus kaikkeen vanhaan tavaraan ja perinteeseen ja aloin keräilemään harrastuksena kaikenlaista taloustavaraa, maatalouskoneita ja moottoreita. Kun kaikki rakennukset olivat tavaraa täynnä tuli mieleen, että nämä kaikki tulisi olla jossain kaiken kansan nähtävänä. Siitä tulikin ajatus perustaa paikka, jossa maaseudusta vieraantuneet ihmiset voisivat palata juurilleen.

Unelmista alkoi tulla totta, kun vuonna 1984 aloimme siirtämään vanhoja rakennuksia omistamallemme tontille 8-tien varrelle Kokkolan kupeeseen. Suunnittelimme Eläintarhan ikään kuin karjapolun varrelle vanhoihin entisajan karjarakennuksiin. Porot, ponit, vuohet, possut, lampaat sekä monet muut eläimet asuvat polun varrella olevissa aitauksissa koko kesän ajan. Karjapihalta lähtee tie museokylään, jonka raitilla on kyläkauppa, suutarintupa, maitohuone, erämuseo, konemuseo, kivinäyttely, puusepäntehdas, torpanalue sekä 1940-luvun kyläkoulu, jossa voi käytännössä opetella ja muistella entisajan koulunkäyntiä. Museokylässä on myös 1800-luvun hevoskierrolla toimiva meijeri sekä jauhomylly.

Toivosen Eläinpuistoksi ja Talonpojanmuseoksi nimetty matkailukohde tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden tutustua entisajan elämään ja työtapoihin. Museokylän alueella tarjotaan erilaisia työnäytöksiä ja vieraat voivat päästä jopa itse kokeilemaan matonkutomista, karstaamista ja kehräystä. Viimeisimpänä museokylään on saapunut vanha puulaiva, jonka avulla esitellään muun muassa rannikkoseudun laivanrakennusaikakautta menneiden sukupolvien ajoilta.

Tähän on tultu ja unelmista on tullut viimein totta.

Matti Toivonen, www.elainpuisto.fi