Luukku 7 - Eurooppalainen linnoituspäivä Suomenlinnassa

Uutinen 7.12.2019 klo 8.19
linnoituspäivä1
Sateisesta säästä huolimatta linnoituspäivään Suomenlinnassa osallistui iso joukko linnoituksesta kiinnostuneita. © Kuva: Suomenlinnan hoitokunta

 

Eurooppalainen linnoituspäivä-traditio käynnistyi vuonna 2018. Linnoituspäivänä eurooppalaisissa linnoituksissa järjestetään opastuksia ja avoimien ovien tilaisuuksia. Mukana olivat muun muassa Alankomaiden Fort Sint Michielin linnoitus, Belgian Fortress belt of Antwerp, Saksan Zitadella Spandau sekä Suomenlinna. Suomenlinnassa päivää vietettiin ensimmäistä kertaa 5.9.2019 kahden teemakierroksen merkeissä tutustumalla linnoituslaitteisiin ja linnoituksen maisemaan. Sateisesta säästä huolimatta mukana oli viitisenkymmentä linnoituksen ystävää.

linnoituspäivä2
Linnoituspäivänä tutustuttiin Suomenlinnan linnoituslaitteisiin. © Kuva: Suomenlinnan hoitokunta

Linnoittamisen historia on yhtä vanhaa kuin rakentamisen historia: ihminen on aina rakentanut suojaa ympärilleen – ensin eläimiä, sitten ihmisiä vastaan. Kaikilla linnoituksilla on ollut sama päämäärä: saada yliote vihollisesta. Koska linnoituksissa usein on hyödynnetty paikallisia materiaaleja ja maisemamuotoja, on niistä tullut täysin uniikkeja. Suomenlinnakin on ainutlaatuinen, toista samanlaista ei ole missään. Suomenlinnan jokaisella saarella on oma erityinen luonteensa. Saarilla risteilevät bastionilinjat ja vallirintamat ovat muodostaneet muurien suojiin omintakeisia maisema-alueita, joita vuosisatojen sotilas- ja siviilikäyttö ovat muokanneet.

Eurooppalaista linnoituspäivää vietetään Suomenlinnassa jälleen kevättalvella 2020.