Luukku 22 - Perinteinen kekripuolinen Suomussalmen kotiseututalossa Vanhassa Kurimossa

Uutinen 22.12.2019 klo 9.17
kekripuolinen
Kekripuolisen järjestivät Suomussalmen Kalevalaiset ry ja Vanha Kurimo. Kuvassa hirsipirtin ja pirtin pöytien viimeistelyä kekripuolista varten ja taustalla onnea tuova himmeli.

 

Kekripuolisen järjestivät Suomussalmen Kalevalaiset ry ja tilausravintola Vanha Kurimo jo 15. kerran.

Kekripuolinen on sadonkorjuujuhla. Tarjolla oli perinteisiä ja uusia paikallisia herkkuja, kuten katajagraavattua siikaa, marinoituja maitohorsman latvuksia, kuusenkerkällä maustettuja puolukoita, muikkukukkoa, porkkana- ja perunteoksia, nokkosvoita.

 

kekripuolinen2
Kekripuolinen on sadonkorjuujuhla. Tarjolla oli runsaasti monenlaisia paikallisia herkkuja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanhassa Kurimossa on perinteisen kainuulaisen hirsipirtin lämpö ja tunnelma. Himmeliä on pidetty onnea tuottavana esineenä. On uskottu, että sato on sitä parempi, mitä suurempi himmeli on.

kekripuolinen3
Ikkunasta näkyi jo rauhoittava luminen maisema.

Suomussalmelaiset tulivat taas viettämään pyhäinpäivää eli kekriä, nauttimaan pitopöydän antimista ja tilaisuuden ohjelmasta.

Tällä kertaa oli vuorossa vienalaisteema, johon johdattelivat Vienansineä-runot. Vienan reitti ry:n puheenjohtaja Paavo Keränen esitteli uuden yhdistyksen ja nuoret viulistit ilahduttivat soitollaan.

Vuosisatainen Vienan reitti alkaa Suomussalmelta ja se on yhdistänyt Kainuuta ja Vienaa. Se on yksi Suomen vanhimmista kulkureiteistä. Kulkemaan pääsee niin maitse kuin vesitse. Reitin nimi viittaa siihen, että sitä pitkin kuljettiin aikanaan sisämaasta Vienanmerelle ja Karjalaan.

Reittiä ovat käyttäneet muun muassa Vienan laukkukauppiaat. Tätä kautta ovat Vienaan kulkeneet myös Elias Lönnrot runonkeruumatkoillaan Kalevalaa varten ja Ilmari Kianto.

Pirtin ikkunasta näkyvä luminen maisema rauhoittaa. Nyt on hyvä aloittaa joulun odotus.

Kuvat: Elena Junttila, Jukka Eskelinen ja Anja Lahma-Mulari