Luukku 19 - Tuira - vuoden kaupunginosa 2019

Uutinen 19.12.2019 klo 6.02

Suomen kotiseutuliitto valitsi Oulun Tuiran vuoden kaupunginosaksi 2019. Tuira on aktiivinen kaupunginosa, jossa on paljon erilaisia tapahtumia ja toimintaa.

Tuiran asukasyhdistys järjestää suosittuja kulttuuri- ja turvallisuuskävelyitä. Oppaana toimii arkkitehti ja kotiseutuneuvos Kaarina Niskala, joka kertoo vanhasta puu-Tuirasta sekä tuiralaisista entisajan merkkihenkilöistä. Samalla ympäristöä havainnoidaan myös turvallisuus- ja viihtyisyysnäkökulmasta sekä tehdään tarvittaessa kaupungille aloitteita asioiden kuntoon saattamiseksi.

Yksi Tuiran suosituista kohteista on Sininen talo, jossa asui kirjailija ja kansantieteilijä Samuli Paulaharju vaimonsa Jennyn kanssa vuodesta 1919 kuolemaansa saakka helmikuuhun 1944. Talo on suojeltu valtioneuvoston päätöksellä vuonna 1990. Samuli Paulaharjun kuoleman jälkeen hänen vaimonsa asui talossa vielä kaksikymmentä vuotta, kuolemaansa asti.

Paulaharjujen jälkeen rakennuksessa sijaitsi Sininen talo -niminen ruokaravintola vuosina 1972-1984. Vuonna 1986 taloon avattiin aktikvariaatti Kirjakulma. Antikvariaatin lopetettua 2000-luvun alussa talo on palautunut asumiskäyttöön. Ulkoasultaan, huonejaoltaan ja kiinteältä sisustukseltaan talo on pääpiirteissään säilynyt Paulaharjujen aikaisessa asussaan.

Tuiraan on vuonna 1995 pystytetty kuvanveistäjä Ari Kochin tekemä Samuli Paulaharjun muistomerkki Tuirasta Ruijan rannoille. Tuiran asukasyhdistys järjestää vuosittain Paulaharjun elämäntyötä kunnioittaen Samulin päivän Tuirakas-tapahtuman, jossa on ohjelmaa ja tekemistä koko perheelle.