Luukku 14 - Hiukon koulun tarina

Uutinen 14.12.2019 klo 9.27
Hiukonkoulu
Hiukon koulu koko komeudessaan. © Kuva: Mia Puotunen

 

Ohitan Suomen suurimman pronssikautisen röykkiöhaudan, eli Panelian Kuninkaanhaudan matkalla Hiukon koululle, jossa pääsen haastattelemaan koulun entisiä oppilaita. Koulu sijaitsee Hiukon tilan mailla, Kiukaisten kulttuurin syntysijoilla Euran Paneliassa. Suuri punainen koulurakennus seisoo ryhdikkäänä avoimen mäen päällä Paneliantien varrella.

Koululla minua ovat vastassa koulun entiset oppilaat Altti Päiviö ja eläkkeellä oleva opettaja Ritva Semi. Paikalla on myös Altin vaimo Irma Päiviö. Myöhemmin seuraamme liittyi vielä Hiukon koulun entinen johtajaopettaja, taiteilija Harri Veistinen. Siirrymme koulun pihapiirissä sijaitsevaan 1950-luvulla valmistuneeseen keittolarakennukseen, joka on lähivuosina kunnostettu asunnoksi. Käymme kahvittelun lomassa läpi koulun vaiheita.

Hiukon historiaa

hiukonkoulu2
Koulun entinen opettaja Harri Veistinen ja oikealla koulumuseoidean isä ja korjauksen puuhamies Altti Päiviö. © Kuva: Mia Puotunen

Ensimmäinen Hiukon koulurakennus oli valmistumassa jo 1904, mutta se paloi keskeneräisenä työmiehen tumpattua tupakkansa sammaliin. Uutta koulua ryhdyttiin rakentamaan Oskar Salosen laatimien piirustusten mukaan ja koulutyö päästiin aloittamaan vuonna 1907. Rakennusta on laajennettu viimeksi vuonna 1926, jolloin se sai nykyisen jugend-henkisen nykyisen ulkoasunsa. Sisätiloissa on tehty korjauksia viimeksi 1980-luvulla.

Koulukäynti loppui Hiukossa 11 vuotta sitten uuden koulun valmistuttua Paneliaan. Koulussa oli kansalaisopiston toimintaa vielä vuoteen 2015, jolloin kunta myi koulun nettihuutokaupassa. Koulun tontteineen ja rakennuksineen osti paikallinen nuori yrittäjä, Topi Päiviö, joka on myös käynyt Hiukon koulua vanhempiensa ja isovanhempiensa tavoin.

 

Irma Päiviö (Topin äiti): "Se oli kyllä hauska, silloin ku Topi oli vielä pieni, niin sitä piti aina joskus kuskata kouluun, niin se sanoi joskus, että "minä ostan tämän koulun".

A-luokan suojelukohde

Lähes 500 neliöinen rakennus vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Koulun siirryttyä Päiviön omistukseen katto oli hyvässä kunnossa, mutta rännit ja syöksytorvet uusittiin, ikkunat korjattiin ja maalattiin ulkoa päin. Seuraavana oli maalattava koko julkisivu ja puuhamieheksi asian eteenpäin viemiseksi ryhtyi Altti. Vanha maali kaavittiin käsin pois ja se oli Altin mukaan valtava työ.

Altti (Topin isä): "Mä olin ens alkkuun hanttiin, et mitä tommost työt tohon ostetaan, mut kyl mä sit jo olin innostunut."

Päiviöt olivat yhteydessä Satakunnan Museon rakennuskonservaattoriin Kalle Virtaseen, joka antoi ohjeita maalaukseen ja suositteli hakemaan avustusta. Koulu on arvotettu A-luokan suojelukohteeksi. Päiviöt hakivat Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta avustusta rakennusperinnön hoitoon ja heille myönnettiin avustusta 10 000€.

museoluokka
Koulumuseoksi rakentuva luokka pulpetteineen. © Kuva: Mia Puotunen

 

Toiminta on yksi rakennusperinnön säilymisen edellytys. Altin idea oli, että kouluun tehtäisiin museoluokka. Kun tieto tästä suunnitelmasta levisi lähialueille, niin heti ilmoittautui esineiden lahjoittajia kuten Aina Ranne Nakkilasta. Häneltä on saatu mm. museoluokan seinillä olevat Suomen presidenttien kuvat. Koulu on avoinna yleisölle mm. Paneliapäivänä ja viime vuonna kävijöitä oli yli 350 henkilöä.

Ritva: "Se on hirveän tärkeää, että vanhat oppilaat saavat käydä katsomassa vanhaa kouluaan."

Lisää toimintaa on suunnitteilla tulojen saamiseksi ylläpitoon ja yhtenä ajatuksena on vuokrata tiloja. Museoluokkaa myös kehitetään edelleen ja tavoitteena olisi saada mahdollisimman paljon tietoa koulun vanhoista oppilaista ja mitä heistä on tullut.

Tiesitkö, että…

Keväällä 2007 koululla tehtiin oppilaiden toimesta kaksi lyhytelokuvaa, jotka esitettiin Raumalla Blue Sea Film -festivaaleilla. Lyhytelokuvat olivat nimeltään Tiesittekö muuten Hiukon koulusta ja Raakaa paikallispeliä Paneliassa.

Hiukon koulun opettajana sota-aikana toiminut Anto Päivärinta oli yksi 1940-luvulla toimineen suomalaisten asekätkijöiden ryhmästä eli Marttisen miehistä. Harri Veistisen mukaan ensimmäisen kouluremontin yhteydessä löytyi vielä yksi kivääri vintiltä, karttarullan sisältä.

Hiukon koulua on käynyt muun muassa näyttelijä Jorma Tommila, joka oli mukana radikaalissa Jumalan teatteri -näyttelijäryhmässä.

Lopuksi: Monen rakennusperintökohteen säilyminen on yhdistysten ja yksityisten varassa ja on erityisen hienoa, että yksityinen taho ylläpitää ja hoitaa koko kylälle tärkeää rakennusta.

Kirjoittaja ja haastattelun tekijä: Mia Puotunen, tarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus